Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a scris marți, la scurt timp după ce au apărut informația potrivit căreia 13 parlamentari, majoritatea PNL, au sesizat spotul agenției Papaya la Protecția Copilului, că este "important" să fie lansate o serie de dezbateri pentru a clarifica identitatea PNL.

Ovidiu RaetchiFoto: cdep.ro

"Cred, așa cum am mai spus, că e important să lucrăm la identitatea liberală a PNL, contrabalansand astfel o serie de tentații populiste superficiale, la modă în aceste zile. Urmează, în acest sens, o serie de dezbateri în care să analizăm elementele definitorii ale identității liberale astăzi", a afirmat Raețchi.

El a propus, ca punct de plecare, o serie de principii pentru care militează "liberalismul autentic":

"- un spațiu cât mai larg al libertăților individuale - spațiu în interioriul căruia fiecare dintre noi are dreptul să își caute fericirea;

- o intervenție cât mai mică a statului sau a majorității "opresive" asupra acestui spațiu al libertății;

- respect pozitiv pentru valori, exprimat prin promovare și dialog, nu negativ, exprimat prin impuneri și sancțiuni;

- maximizarea drepturilor și libertăților civice (dreptul de a protesta, de pildă) în dauna "interesului de stat" (aparat de un stat-jandarm);

- limitarea intervenției statului și birocrației asupra inițiativei private;

- limitarea și eficientizarea aparatului birocratic statal, în funcție de necesități reale, nu de oportunitatea de a irosi bugetul public;

- protejarea fermă a laicității statale și încurajarea participării civice pentru controlul exceselor de putere;

- credință în pluralism fecund și în dialog;

- controlul reciproc al sistemelor de putere prin separația puterilor în stat;

- democrația continuă, care nu presupune simplă delegare a puterii prin vot o dată la patru ani, ci un dialog cotidian între public și putere, care nu poate ignora reacțiile opiniei publice;

- o integrare europeană și euro-atlantică cât mai largă - liberalismul este cosmopolit și modernizator, nu naționalist și tradiționalist.

- măsuri de protecție cât mai eficiente împotriva discursului de tip anti-democratic, anti-european, fascist etc;

- stat de drept funcțional și stabil, care să asigure că munca și inițiativa nu sunt sancționate prin intervenții nedrepte ale aparatului politic."

Raețchi a declarat în octombrie, în contextul referendumului pentru familie, că partidul trebuie să își ceară scuze față de publicul laic liberal, orientat către libertăți și drepturi, care este subreprezentat ideologic în interiorul formațiunii. Liberalul propune o platformă de dezbatere idelogică care să contrabalanseze pozițiile conservatoare, potrivit Mediafax.

"Așa cum am anunțat, vom lansa în următoarele săptămâni o platformă ideologică liberală în cadrul PNL, având că obiectiv atât contrabalansarea unor poziții conservatoare excesive ale partidului în ultima perioadă, cât și - pe termen lung - susținerea unei moțiuni integral liberale la următorul Congres. În acest moment, publicul laic liberal, orientat către drepturi și libertăți, este subreprezentat ideologic în partid, iar acest lucru a dezamăgit mulți votanți tradiționali PNL, față de care trebuie să ne cerem scuze. Nu avem decât de pierdut negând realitatea. Am ajuns ca, într-un partid nominal liberal, cei care resping excesele reacționare și mistice să fie considerați "neo-marxiști" sau "progresiști LGBT", deși în joc sunt cele mai simple principii ale liberalismului și solicitarea elementară de a separa sfera politică de cea religioasă - care trebuie să rămână în spațiul privat și să nu devină izvor de drept secular", a scris deputatul PNL Ovidiu Raețchi, duminică seară pe Facebook.

Acesta susține că un liberal adevărat trebuie să reprezinte prioritar drepturile și libertățile individuale și să le protejeze.