Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, la Parlament, legat de afirmația premierului israelian că este sigur că România își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, că el nu este „comentatorul sau consilierul” lui Benjamin Netanyahu, scrie Mediafax.

Foto:

„Lăsați-mă doar comentatorul miniștrilor PSD și a altor membri de partid. Încă nu am ajuns să fiu comentatorul sau consilierul premierului israelian. În schimb, îi mulțumesc public pentru gândurile bune și vorbele bune pe care mi le-a transmis prin intermediul dnei prim-ministru. În rest, despre raportul de la MAE, când o să îl avem o să discutăm despre el”, a declarat vineri, la Parlament, președintele PSD Liviu Dragnea, întrebat despre ambasada României din Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus, vineri, la Varna, premierul Viorica Dăncilă, că mutarea ambasadei României la Ierusalim este doar o chestiune de timp, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

De asemenea, Netanyahu a declarat, joi, într-un interviu acordat unui post TV, că este „sigur” că România își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, după ce Statele Unite vor face acest lucru.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat pe 12 octombrie, la Parlament, că analiza MAE privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă, care, în urma propriei analize, urmează să o distribuie Administrației Prezidențiale. Meleșcanu a adăugat că nu este un blocaj pe acestă temă, întârzierea deciziei finale fiind cauzată de faptul că este „o problemă foarte complicată”.

Președintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că poziția României în privința statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deși Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

În luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens.