Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus, vineri, la Varna, premierul Viorica Dăncilă, că mutarea ambasadei României la Ierusalim este doar o chestiune de timp, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Viorica Dancila si Benjamin NetanyahuFoto: Guvernul Romaniei

Potrivit surselor citate, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus vineri dimineată premierului Viorica Dăncilă, în cadrul unei întrevederi de aproximativ o jumătate de oră care a avut loc la Varna, în Bulgaria, că mutarea ambasadelor mai multor ţări, inclusiv celei a României, de la Tel Aviv la Ierusalim, reprezintă doar o chestiune de timp.

Netanyahu a declarat, joi, într-un interviu acordat unui post TV, că este „sigur” că România îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, după ce Statele Unite vor face acest lucru.

„Eu nu mă implic în politica altor state. Noi le solicităm doar să accepte lucrurile aşa cum sunt. Ierusalimul a fost capitala evreilor de acum cel puţin 350 de ani. Cred că preşedintele recunoaşte ceea ce este dificil, ceea ce este evident. Binenţeles că Ierusalimul este capitală şi capitala (ambasada - n.r.) Statelor Unite poate că ar trebui mutată în Ierusalim şi cred că şi celelalte state vor urma acest model. Se va întâmpla cu România, se va întâmpla şi cu alte state. Nu doar că sunt sigur, dar ştiu acest lucru - sunt sigur că România va lua în considerare această situaţie şi o decizie va fi luată, astfel încât ambasada să fie mutată la Ierusalim”, a declarat premierul israelian, într-un interviu pentru România TV.

De asemenea, Israelul vrea să consolideze relaţiile cu România, Bulgaria şi Grecia, pentru promovarea politicilor israeliene şi pentru a modifica "atitudinea ipocrită şi ostilă a Uniunii Europene", a mai afirmat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, joi, înaintea reuniunii din oraşul bulgar Varna. Premierul israelian a salutat, vineri, decizia "istorică" a lui Jair Bolsonaro, preşedintele-ales al Braziliei, care a anunţat că intenţionează să mute ambasada ţării sale de la Tel Aviv la Ierusalim, informează site-ul Arutz Sheva.

Prim-ministrul Dăncilă va susţine, la Varna, începând cu ora 12.00, declaraţii de presă comune alături de preşedintele sârb, Aleksandar Vučić, premierii bulgar, Boyko Borissov, grec, Alexis Tsipras, şi israelian, Benjamin Netanyahu.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat pe 12 octombrie, la Parlament, că analiza MAE privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă, care, în urma propriei analize, urmează să o distribuie Administraţiei Prezidenţiale. Meleşcanu a adăugat că nu este un blocaj pe acestă temă, întârzierea deciziei finale fiind cauzată de faptul că este „o problemă foarte complicată".

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că poziţia României în privinţa statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deşi Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. În luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens.