Europarlamentarul László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a declarat joi, la Oradea, că nu poate accepta afirmaţia preşedintelui CE, Jean Claude Junker privind ziua României ca sărbătoare comună a întregii Europe.

Laszlo Tokes (foto arhiva)Foto: AGERPRES

"Nu putem accepta afirmaţia domnului preşedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Junker, care a declarat, la dezbaterea despre viitorul Europei, chiar în prezenţa mea, la Strasbourg, că ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, ar fi o sărbătoare comună a întregii Europe, laolaltă cu România. Eu cred că nu poate fi considerată astfel această zi şi nicio altă zi istorică, care divizează popoarele Uniunii, care pentru noi înseamnă o pierdere nemaipomenită, iar pentru români un câştig extraordinar. Trebuie să căutăm să comemorăm, să sărbătorim acele ocazii care ne unesc", a afirmat Tőkés, citat de Agerpres.

Eurodeputatul s-a referit în acest context şi la preşedintele Klaus Iohannis. "Este ciudat pentru noi, ungurii, confraţii minoritari ai domnului preşedinte Klaus Iohannis, că dânsul elogiază ziua Unirii atât timp cât după şi din cauza acestei Adunări Naţionale, respectiv a creării României Mari, a dispărut aproape totalmente comunitatea săsească, germană, din Transilvania, care timp de sute de ani, aproape o mie de ani, a înflorit în timpul regatului maghiar, respectiv al principatului transilvan. Nu prea înţelegem ce are de sărbătorit un etnic sas cum este Klaus Iohannis", a spus Tőkés.

Tőkés a susținut că prin anexarea Transilvaniei la regatul român ungurii au pierdut extrem de mult şi nu au câştigat aproape nimic. "Această perioadă de o sută de ani este una fără îndepliniri (împliniri, n.r.) pentru comunitatea maghiară. Pur şi simplu, nu prea avem, după o sută de ani, ce sărbători. Dar, în schimb, confraţii noştri au ce sărbători, dar ar trebui să se facă dreptate în această privinţă", a subliniat Tőkés.

În discursul său din Parlamentul European, din urmă cu câteva zile, Jean Claude Juncker a afirmat că ziua de 1 Decembrie este important pentru întreaga Europă, nu doar pentru țara noastră. „În această zi sărbătorim împreună un mare eveniment istoric, care este important atât pentru Romania, cât şi pentru Europa”. El a completat: “România e o țară față de care am sentimente profunde. Mă gândesc la poporul român, îmi place de el. Mi-a acordat distincții care m-au emoționat. Poporul român a știut să se integreze cu o complicitate europeană, ca și cum ar fi fost un stat fondator”.