Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune, legat de ordonanța de clasare a dosarului președintelui Iohannis, semnată de fapt de procurorul Cristian Lazăr și aflată în dosarul de candidatură al procurorului general Augustin Lazăr, că îi este greu să creadă că trei mari instituții - Ministerul Justiției, CSM și Administrația Prezidențială - s-au uitat în acel dosar și nu au văzut acel document. "Și dacă nu au văzut acel document înseamnă mai degrabă că el nu exista și este posibil să fi apărut acum. Nu vreau să cred totuși că Ministerul Justiției a introdus în dosar un document care nu exista", a declarat, joi, pentru Hotnews, fostul președinte al CCR.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

"Nu îmi pot explica cum a ajuns acel document (n.r. - ordonanța de clasare în dosarul președintelui Iohannis, invocată de ministrul Justiției în cererea de revocare a procurorului general) în dosarul de candidatură al procurorului general. Poți accepta că a pus-o el din greșeală, fie că a rugat pe cineva să îi adune actele din dosar și s-a produs greșeala. Mi-e greu însă să cred că atâția oameni care au văzut acel dosar nu a văzut că acel document nu este al lui Augustin Lazăr. Vorbim despre Ministerul Justiției, CSM, consilierii de la Administrația Prezidențială. Mi-e greu să cred că trei mari instituții ale statului s-au uitat în dosar și nu au văzut acel document. Și dacă nu au văzut acel document înseamnă mai degrabă că el nu exista și este posibil să fi apărut acum. Nu vreau să cred totuși că Ministerul Justiției a introdus în dosar un document care nu exista", a declarat fostul președinte al CCR.

El a mai spus că povestea cu ordonanța de clasare a dosarului lui Klaus Iohannis este doar una din cele 20 de critici aduse procurorului general de către ministrul Justiției.

"Este totuși un punct din cele 20 care i se reproșează procurorului general. Așa că dacă din 20 de învinuiri una cade, nu cred că îl poate impiedica pe domnul ministru să își ducă la capăt demersul de revocare. Și ce ar fi groaznic că un procuror a dat o ordonanță de clasare a unui dosar? Un procuror lucrează dosarele care i se repartizează", a mai afirmat Zegrean, pentru Hotnews.

În acest context, el a vorbit și despre rolul ministrului Justiției în procedura de revocare a procurorilor, spunând că legislația ar trebui verificată din punct de vedere al constituționalității.

"Problema cu revocarea procurorilor cred ca este ușor deplasată, cred că este o poblemă de înțelegere a textului Constituției, care este ușor confuz - într-un loc se vorbește de Ministerul Public, constituit din parchete, procurori, în altă parte se spune, la articolul privind CSM, că judecătorii și procurorii, cu excepția stagiarilor, sunt numiți de președintele României, la propunerea CSM. (...) Este confuzia că CSM nu numai că propune judecătorii si procurorii, dar administrează cariera acestora, deci el este cel care îi sanctionează. Ministerul Public nu este Ministerul Justiției și atunci mă întreb care e rolul ministrului Justiției în toată această poveste", a declarat Zegrean, care consideră că legislația ar trebui verificată din punct de vedere al constituționalității.

Procurorul general Augustin Lazăr îl acuză pe Tudorel Toader că a exploatat o eroare de grefă din martie 2016, când o grefieră a fotocopiat o ordonanță emisă de procurorul Cristian Lazăr, în urma similitudinii numelor de familie. Precizările au fost făcute după ce ministrul Justiției a susținut că s-a găsit în dosarul de numire a lui lui Augustin Lazăr o ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în 2013 pe numele lui Klaus Iohannis. „Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului”, a spus procurorul general al României, a cărui revocare a fost cerută recent de Tudorel, inclusiv pe baza acestui motiv.

Tudorel Toader a scris miercuri pe Facebook că nu este nicio eroare referitoare la ordonanța de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr și subliniază că în sfârșit află ”justificarea” prezenței ordonanței la dosar. ”Nu a fost și nu este nicio eroare referitoare la ordonanța de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr. Întrebarea mea era urmatoarea - cum se justifică o astfel de ordonanță în dosar. În sfârșit aflăm și > - a greșit grefiera care a multiplicat lucrările acestuia. Reamintesc și faptul că tot o > a fost și pe data de 20 martie 2018, atunci când grefiera a multiplicat Protocolul secret din 2009, l-a trimis la MJ fără ultimele doua pagini care se lipiseră la exemplarul trimis la CSM!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.