Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri, referitor la amânarea avansării în grad a colonelului Cătălin Paraschiv de către preşedintele Klaus Iohannis, că Administraţia Prezidenţială foloseşte prezumţia de nevinovăţie doar când îi convine sau doar când este profitabil.

Carmen DanFoto: Captura video

Carmen Dan a susținut că propunerea de avansare în grad a colonelului Cătălin Paraschiv a urmat toţi paşii de legalitate, ea atacându-l pe președintele Iohannis.

"Pot să vă asigur că propunerea de avansare în grad a colonelului Paraschiv a urmat toţi paşii de legalitate şi cred că am precizat că în mai în CSAT s-a aprobat participarea la concurs a colonelului Paraschiv. Ulterior, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, decizia de avansare în grad aparţine preşedintelui, dar pot să vă asigur în egală măsură, ministerul Afacerilor Interne, respectiv ministrul care a făcut această propunere ştie, cunoaşte şi respectă prezumţia de nevinovăţie. Dacă la nivelul Administraţiei Prezidenţiale o folosim doar când ne convine sau ne referim la ea doar când ne este profitabil este altceva", a declarat Carmen Dan, citată de Mediafax.

Reacţia ministrului vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a decis să amâne luarea unei decizii cu privire la înaintarea în grad a cololonelui Cătălin Paraschiv până când organele judiciare vor emite un punct de vedere cu privire la legalitatea acţiunilor Jandarmeriei la protestul din 10 august.

"Având în vedere evenimentele din dată de 10 august a.c., din timpul protestului din Piaţa Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română şi alte structuri din Ministerul Afacerilor Interne, se impune că luarea unei decizii de către Consiliu referitoare la acordarea gradului de general de brigada colonelului Paraschiv Dumitru Cătălin Răzvan să se realizeze după pronunţarea organelor judiciare abilitate cu privire la legalitatea acţiunilor Jandarmeriei Române”, transmitea Administrația Prezidențială.

Ministrul Afacerilor Interne a transmis în această lună preşedintelui propunerea de acordare a gradului de general de brigadă - cu o stea colonelului Cătălin Paraschiv. Dan îşi fundamentează propunerea pe faptul că ofiţerul a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Totodată, ministrul Afacerilor Interne a transmis că au fost făcute verificările necesare, de securitate şi de legalitate, şi îşi asumă responsabilitatea privind integritatea morală şi profesională a ofiţerului.

Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, a coordonat intervenţia Brigăzii Speciale la protestul din 10 august.