Liderul PSD, Liviu Dragnea, a răspuns vizibil iritat după ce o ziaristă l-a întrebat dacă o lege votată recent de Senat și care prevede că o persoană poate executa acasă o pedeapsă de sub 5 ani de închisoare, cu brățară electronică de supraveghere, îl ajută, declarând că s-a săturat de aceste acuzații. Dragnea le-a reproșat totodată ziariștilor că, deși sunt oameni tineri, au ajuns să „susțină securiștii”.

Foto:

„Și cu ce dracu' mă ajută pe mine domnișoară? Că m-am săturat (...) În afară de mine mai sunt oameni în țara asta? M-am săturat”, a răspuns Dragnea, pe un ton ridicat.

„Ați ajuns oameni tineri să susțineți securiștii”, le-a reproșat Dragnea ziariștilor, înainte de a adăuga: „Efectiv mi-ajunge să răspund la aceste prostii”.

Liviu Dragnea a cerut mișcării „#rezist” și lui Klaus Iohannis să „dea un decret să mă împuște mâine”.

„Cu ce dracu să mă avantajeze (acest proiect de lege)? Că mi-au distrus viața ani de zile”, a mai spus acesta, susținând din nou că a fost condamnat fără nicio probă atât în dosarul Referendumului cât și în dosarul angajărilor fictive din Teleorman.

Plenul Senatului a votat luni mai multe modificări la Legea privind măsurile privative de libertate, după ce Curtea Constituțională declarase câteva prevederi neconstituționale, printre care și posibilitatea ca pedepsele de până la 18 luni de închisoare, pentru fapte fără violență, să fie executate la domiciliu automat, față de un maxim de un an cât era inițial prevăzut în lege. Mai mult, detenția la domiciliu va fi aplicată și și pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate și celor care au minori în întreținere.

Executarea acasă a pedepsei se face fie cu brățară electronică de supraveghere, fie fără, dacă persoana condamnată nu a avut abateri disciplinare, iar pedeapsa sa nu depășește 5 ani.

În plus, s-a oferit posibilitatea ca persoanele care execută la domiciliu pedeapsa să poată beneficia de eliberare condiționată.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu 102 voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" și trei abțineri.

  • De precizat însă că, după această decizie a CCR dată pe o sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curtea s-a mai pronunțat o dată, pe o sesizare a președintelui Klaus Iohannis, și a decis că legea este neconstituțională în ansamblul său. Pentru această decizie nu există încă motivarea.

Din modificările votate:

La art. 38:

"În cazul persoanelor condamnate la pedeapspa închisorii de până la 18 luni, executarea pedepselor se realizează prin detenția la domiciliu, cu excepția persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență. Prevederile se aplică și persoanelor condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracției minime obligatorii pentru eliberarea condiționată din pedeapsa închisorii mai mare de 18 luni.

Se consideră fapte comise cu violență faptele prevăzute și pedepsite de articolele: 188-222, 229 alin 2 lit. c, art. 233-237, art. 253 alin 3 și 4, art. 254, art. 257, art. 279, 280, 282, 285 alin 2, 286, 371, 401-403, 408, 420, 433, 438-445 din Legea 286/2009 din Codul penal.

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate (…) va dispune și cu privire la obligativitatea condamnatului să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere, să dispună părăsirea imobilului pentru prezentarea la locul de muncă, la cursuri de învățământ sau de pregătire profesională ori la alte activități similare sau pentru procurarea mijloacelor esențiale de existență, precum și în alte situații temeinic justificate, pentru o perioadă determintă de timp, dacă acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului.

Judecătorul de supraveghere a privării de libertatepoate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată: a) nu are raportate abateri disciplinare; b) are o pedeapsă care nu depășește 5 ani.

Verificarea executării se va realia de lucrătorii anume desemnați de către MAI.

Verificarea respectării de către persoana condamnată a obligațiilor stabilite de către Judecătorul de supraveghere se va realiza prin supraveghere periodică a imobilului de executare, prin vizite la persoana condamnată, prin obținerea de informații prin modalități prevăzute de lege în legătură cu comportamentul și activitatea acesteia în locul de executare.

Regimul detenției la domiciuliu se aplică și persoanelor cu închisoarea de până la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreținere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părintești înaintea pronunțării unei hotărâri de condamnare definitive.