Camera Deputaților a respins miercuri moțiunea simplă depusă de PNL și USR, în care se cere demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, cu 99 voturi "pentru", 171 "împotrivă" și 5 abțineri.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Niciun deputat PSD, ALDE sau UDMR nu a votat moțiunea. Vezi aici votul electronic.

Rezultatul votului a fost primit cu aplauze.

Votul asupra acestei moțiuni a venit în contextul în care în spațiul public se discută despre posibilitatea remanierii lui Toader din Guvern.

Liviu Dragnea a declarat joia trecută că se va discuta despre mandatul ministrului Justiției și că ideea privind susținerea unui ministru fără carnet de partid la Justiție a mai fost aplicată și a dat exemplul Ralucăi Prună - un ministru criticat de către PSD.

"În ceea ce privește un ministrul fara carnet de partid la Justiție, vorbeam cu colegii mei astăzi și se tot insistă ca domnul Toader să devină o problemă. Noi nu am discutat până acum, dar se pare că suntem nevoiți să discutăm. Eu nu vreau să caracterizez dacă este o idee bună sau rea, dar îmi aduc aminte că a fost un ministru fără carnet de partid la Justiție, doamna Prună și se pare că a fost probabil un ministru bun din moment ce a fost susținută", a declarat ironic Liviu Dragnea.

Moțiunea se intitula "Ministrul Justiției, un ministru de nota 4" și prezenta 20 de puncte prin care Toader era "evaluat", similar cu modul în care acesta a redactat rapoartele de evaluare pentru propunerile de revocare din funcție în cazul Laurei Codruța Kovesi și al lui Augustin Lazăr.

Adoptarea unei moțiuni simple nu atrage după sine demisia și demiterea ministrului vizat de moțiune.

Documentul prin care Opoziția îi cere demisia ministrului Justiției spune că Tudorel Toader este vinovat de faptul că ridicarea MCV devine un obiectiv tot mai îndepărtat pentru români.

În moțiune se mai arată că ministrul Justiției este „un simplu instrument” în mâna celor deranjați de justiția independentă. PNL și USR îl acuză pe Toader că a „promovat politizarea justiției”.

De asemenea, ministrul Justiției este acuzat că a încălcat legea prin OUG pe Legile Justiției, că le-a făcut infractorilor „un cadou” și că a întors România în perioada Năstase-Stănoiu.

Ministrul a afirmat marți în parlament, în cadrul dezbaterilor pe marginea moțiunii, că ministerul Justiției își propune o "revenire la normalitate", care presupune reducerea achitărilor și recuperarea prejudiciilor. El se întreabă dacă o despăgubire de 2.000-3000 de euro la CEDO "compensează suferință morală poate și fizică, este un act absolut intolerabil în statul de drept". Ministrul a afirmat că niciun procuror sau judecător nu a recunoscut că a greșit.