Ministrul Tudorel Toader a declarat marți, în Parlament, ca răspuns la moțiunea simplă a PNL și USR la adresa sa, că ministerul Justiției își propune o "revenire la normalitate", care presupune reducerea achitărilor și recuperarea prejudiciilor. El se întreabă dacă o despăgubire de 2.000-3000 de euro la CEDO "compensează suferință morală poate și fizică, este un act absolut intolerabil în statul de drept". Ministrul a afirmat că niciun procuror sau judecător nu a recunoscut că a greșit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Din discursul lui Toader:

"Prin activitățile pe care le desfășurăm la Ministerul Justiției, mesajul este acela de revenire la normalitate în înfăptuirea Justiției. Revenirea la normalitate, un exemplu, cel mai recent, înseamnă să nu ai un cetățean indiferent de funcție, dacă e primar sau nu, care să îți fie trimis în judecată, să stea în pușcărie și apoi să fie achitat. Sigur, îi dă CEDO 2-3 mii de euro despăgubiri, dar vă rog pe dvs, autorii moțiunii, să spuneți dacă 2-3 mii de euro compensează suferință morală poate și fizică, este un act absolut intolerabil în statul de drept. Dacă ar fi un singur exemplu ar fi bine, din păcate în ultima perioada vedem din ce în mai multe exemple.

Revenirea la normalitate e să ne racordăm la standarde europene, să reducem durata de soluționare a proceselor, să reducem numărul de achitări, mai ales când e vorba că fapta nu există. Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală represivă la una preventivă în care un rol important să îl aibă recuperea prejudiciilor sau confiscarea specială sau extinsă.

Revenirea la normalitate înseamnă să nu mai moară oameni în penitenciare, să nu ne mai condamne CEDO și să oferim despăgubiri.

Pentru multele erori, pentru multele achitări de oameni nevinovați, ați văzut vreun procuror sau judecător care să spună că <> Categoric, nu.

Ați făcut referire la MCV. MCV avea inițial 3 recomandăr. Eu am preluat MCV cu 12 recomandări, nu poate fi decontat altcuiva și cui anume?

Mi s-a reproșat de ce numai după 5 zile am vorbit despre neretroactivitatea ordonanței (pe legile justiției - n.r.. Personal nici nu am considerat necesar să răspund despre neretroactivitate pentru că e o lege civilă. Toată lumea știe, care știe, că legea civilă nu retroactiveaza, are efecte numai pentru viitor. Eu nu am considerat necesar să spun celor care aplică legea vedeți că este civilă, nu penală.

Gânditi-va la aceia pe care îi vedeam pe Stirbei Vodă (sediul DNA - n.r.) care erau puși in lumina reflectoarelor, să li se spună <>... Și noi spunem <>. Să nu ne facem că nu vedem lucrurile mai puțin bune sau alea rele.

Noul Cod Penal și Cod de Procedură Penală - cu riscul de a repeta și cu riscul de a deranja, vă reamintesc că de la Ministerul Justiției a plecat proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal și proiectul de lege pentru modificarea Codului de Procedură Penală strict în acord cu Directiva privind confiscarea extinsă, respectiv Directiva privind prezumția de nevinovăție. Nu mă întrebați pe mine pentru ceea ce nu am făcut la Ministerul Justiției

(Despre revocarea Procurorului General) Există o dezbatere publică dacă raportul și propunerea și chiar decretul Președintelui poate fi atacat actul administrativ în contencios administrativ. Există un paragraf din decizia 358 a CCR care arată cele șase motive care trebuiesc luate în considerare și respectate pentru a nu fi emis un act de nelegalitate care poate fi verificat în contencios administrativ.

Vă voi prezenta o situație completă a deplasărilor de la Ministerul Justiției pe fiecare an, începând cu 5-6 ani în urmă, să vedeți cum în timpul mandatului meu nu au fost nici jumătate din deplasările din alte mandate. "

Moțiunea simplă, intitulată "Ministrul Justiției, un ministru de nota 4", va fi votată miercuri. Textul poate fi citit aici.

Ministrul a declarat, înainte de a merge la Parlament, că este pregătit și că are argumente.

Întrebat cum vede faptul că moțiune e intitulată "Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)", Toader a răspuns: "Poate au nostalgiile sistemului sovietic, unde grila de notare e de la 1 la 5".