Legea pentru declasificarea Hotărârii CSAT din 2005, modificată: Se desecretizează toate protocoalele și acordurile încheiate de SRI / Cei din SRI care aduc la Parlament documente bazate pe hotărâre scapă de răspundere

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Marţi, 30 octombrie 2018, 13:56 Actualitate | Politic


Dragnea si Tariceanu
Foto: Agerpres
Proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu pentru declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei a fost modificat și adoptat ulterior de comisiile juridică și de apărare din Camera Deputaților. Potrivit noilor amendamente aduse de PSD, după intrarea în vigoare a legii se vor desecretiza toate protocoalele și acordurile încheiate de SRI cu alte instituții. În plus, lucrătorii din SRI sau din alte instituții care aduc la cunoștința comisiei pentru controlul SRI din Parlament documente având ca temei această hotărâre CSAT vor scăpa de orice fel de răspundere.

Amendamentele depuse de deputatul PSD Mircea Drăghici:

"De la data intrării în vigoare a prezentei legi se desecretizează toate protocoalele și/sau acordurile de colaborare și cooperare încheiate între instituțiile statului român, Serviciul Român de Informații, Direcția Națională Anticorupție, DIICOT, CSM și Parchetul General.

Lucrătorii din SRI, precum și cei din toate instituțiile emitente, care aduc la cunoștința Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI documentele care au ca temei Hotărârea nr. 17/2005 a CSAT, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acțiunile întreprinse în acest sens."

Prevederile votate anterior la Senat au rămas de asemenea în lege. Astfel, cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a acestei documentelor din baza acestei hotărâri sunt supuse revizuirii.
 
Ce mai prevede proiectul:

"Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea 182/2002 (…) se declasifică Hotărarea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și toate documentele care conțin informații clasificate având ca temei Hotărârea. La data intrării în vigoare a prezentei legi, documentele sunt declasficiate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură.

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi înceteazâ efectele juridice ale documentelor prevăzute la art. 1.

Documentele prevăzute la art. 1 sunt centralizate de Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI și pot fi consultate de persoanele interesate lasediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere și constă în studierea nemijlocită a documentelor și eliberarea de copii de pe acestea.

Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani (în forma inițială termenul era de 6 luni - n.r.) de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanțelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit.

Cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competența revine primei Instanțe care a soluționat fondul cauzei."

"Această lege este în folosul infractorilor, nu în folosul cetățenilor cinstiți.
Protocoalele reprezintă doar pretextul care vor servi la redeschiderea unor dosare", a declarat deputatul USR Stelian Ion, după vot.

Raportul de admitere cu amendamente a trecut cu 25 voturi "pentru" și 14 împotrivă. Legea va intra la vot în plen, posibil chiar miercuri. Camera Deputaților este decizională.

În 2005, cand a fost aprobată această hotărâre, Traian Băsescu era președinte al CSAT iar vicepreședinte, în calitate de prim ministru, era Călin Popescu Tăriceanu.

În 30 martie, Traian Băsescu afirma că Hotărârea 17/2005 instituțiile implicate erau Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei, nu și SRI. 

"S-a publicat protocolul semnat în 2009 între Ministerul Public şi SRI. Din cele 18 pagini ale protocolului, două sunt dedicate nominalizării legilor, ordonanţelor de urgenţă, hotărârilor de guvern şi hotărârilor CSAT care constituie izvorul conţinutului protocolului. Şi ce să vezi?! Din mandatul meu, sunt invocate cinci hotărâri CSAT, din care patru se referă la antiterorism şi contraterorism, activităţi aflate în sarcina DIICOT şi a Parchetului General. Doar hotărârea CSAT nr. 17/2005, se referă la combaterea corupţiei, a fraudei şi a spălării banilor. În această hotărâre, instituţiile implicate sunt: Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei. Nici vorbă de implicarea SRI prin decizia CSAT. Şi atunci, cum Dumnezeu rămâne cu minciuna încrâncenată a propagandiştilor (...) care de ani de zile susţin că implicarea SRI în activitatea DNA a fost generată de hotărârile CSAT stabilite prin decizia 'UNICULUI' membru al acestei instituţii, desigur, Băsescu", afirma Traian Băsescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook (sursa - Agerpres). 

Băsescu:  „Când mă forţez, dintr-o dată îmi aduc aminte. Nu citesc din ea, am o memorie formidabilă”

Ulterior, într-o intervenție la B1, fostul șef al statului a dezvăluit din conținutul hotărârii, susținând că, dacă „se forțează, dintr-o dată îmi aduc aminte”.

„Permiteţi-mi să fac un efort să-mi aduc aminte de hotărârea 17 care este menţionată – eu nu ştiu de ce n-o facem publică – dar fac un efort să-mi aduc aminte un articol relevant. La articolul 2 parcă spunea că Ministerul Finanţelor Publice să continue să amplifice măsurile ce se impun pentru blocarea conturilor firmelor care au datorii către bugetul de stat sau către fondurile de asigurări sociale, în conformitate cu prevederile legii. Şi la punctul 3 spune aşa: Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie, împreună cu structurile de informaţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor să stabilească priorităţi şi să identifice mecanisme adecvate de luptă împotriva corupţiei, fraudei şi spălării banilor. Când mă forţez, dintr-o dată îmi aduc aminte. Nu citesc din ea, am o memorie formidabilă. Vă mai spun că scrie aşa: recomandă guvernului ca derularea contractelor de mari dimensiuni care vizează bani publici să se desfăşoare pe baze de licitaţie. Mă mai pot forţa să-mi aduc aminte de hotărâri CSAT. Dar pot să vă spun că în hotărârea asta 17 se spunea că Ministerul Justiţiei să iniţieze proceduri de revizuire a Codului de Procedură Penală pentru introducerea ca prevedere legală a sistemului de investigaţii preliminare”, a declarat Băsescu, într-o intervenţie telefonică la B1. 

Călin Popescu Tăriceanu a declarat în aprilie, referitor la faptul că în 2005, când s-au încheiat unele dintre protocoalele instituţiilor cu SRI, el era premier și membru al Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că documentele nu a fost discutate în CSAT.

Acesta spunea că, după 13 ani, nu îşi mai aduce aminte detalii, dar este necesar ca toate protocoalele să fie "scoase la lumină".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1991 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Penalii astia nu mai au NICI O JENA, (Marţi, 30 octombrie 2018, 14:42)

  romania_curata [utilizator]

  '''''Cauzele în care au fost pronunțate hotărâri definitive și în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existență a documentelor prevăzute la articolul 1 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. '''', ASADAR nu conteaza ca au FURAT - DISTRUS o tara, ci va conta DOAR ''sac sac ca ne-ati prins cu tehnica pe care am declarat-o noi insine ca fiind ilegala''. In ce tara am ajuns sa traim...
  • +2 (4 voturi)    
   Arestarea grupului infractional organizat psd (Marţi, 30 octombrie 2018, 15:38)

   Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

   De ce nu-i trimit procurorii in judecata pe judecatorii corupti de la CCR, care au declarat ca SRI nu poate colabora cu procurorii ?
   Este clar un abuz in serviciu, obstructionarea justitiei si favorizarea infractorilor.
   Judecatorii corupti de la CCR au dovedit ca au aderat astfel la un grup infractional organizat.
   Cum adica sa scape de raspundere cei care aduc documente privind protocoalele ? Pentru ce scape ? Protocoalele nu contin absolut nimic ilegal, absolut nimic neconstitutional, absolut nimic anormal.
   Protocoalele sunt documente tehnice intre institutiile statului in vederea armonizarii luptei impotriva infractorilor.
   In toate tarile normale, serviciile secrete culeg informatii, iar daca descopera ca cineva a comis fapte penale, transmit informatiile procurorilor.
   Procurorii verifica informatiile, culeg si alte probe, iar daca probele se dovedesc solide, ii trimit pe infractori in judecata.
   Protocoalele au fost descretizate.
   A vazut toata lumea ca nu scrie nicaieri in protocoale sa fie fabricate probe impotriva unor nevinoavati, nu scrie sa fie falsificate probe, nu scrie nicaieri sa fie arestati nevinovati.
   Bica si Udrea au putut fi arestate in Costa Rica pentru ca intre Politia Romana si Interpol exista niste protocoale.
   UE trebuie sa faca mai mult pentru Romania.
   Comisia Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, trebuie sa procedeze la fel cum a procedat cu Polonia, trebuie sa dea în judecată Romania la Curtea Europeană de Justiție, reclamând încălcarea independenței judiciare si sa oblige Romania sa abroge toate legile adoptate in favoarea infractorilor, sa oblige Romania sa o repuna in functie pe fosta Sefa a DNA.
  • +1 (3 voturi)    
   Sa le desecretizeze si pe cele ale SIE (Marţi, 30 octombrie 2018, 16:01)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

   acolo este adevarata gaura se sobolani.
 • +4 (6 voturi)    
  Tradare de tara? (Marţi, 30 octombrie 2018, 14:56)

  ww [utilizator]

  Probabil ca da.
  Ramane sa aflam in interesul cui. Pentru a ne da seama de grozavia situatiei, ne putem imagina cum ar fi sa auzim astfel de stiri prin alte parti: "premierul May a decis desecretizarea tuturor protocoalelor semnate de MI6", "Dl Goe a anuntat pe Twitter ca de maine face publice toate protocoalele CIA". Parca directia in care o iau lucrurile in Romania incepe sa depaseasca orice inchipuire.
  • -2 (4 voturi)    
   pai poate (Marţi, 30 octombrie 2018, 16:43)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui ww

   mi6 nu are protocoale secrete cu justitia din uk , iar cia sigur nu are ,deoarece nu actioneaza pe teritoriul usa , asa ca mai incet cu pianul pe scari !
   nu mai aburi lumea cu exemple care nu au legatura cu subiectul !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by