Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, la Parlament, că îi va transmite, miercuri, prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans, răspunsurile "aplicate” la cele 18 puncte în domeniul justiţiei, după care va avea cu acesta o discuţie.

Frans Timmermans si Viorica DancilaFoto: gov.ro

"Am răspuns la toate cele 18 puncte pe care le-a ridicat domnul Timmermans, mâine vor pleca către Bruxelles şi vom avea o discuţie cu dumnealui după ce va vedea răspunsul detaliat pe fiecare obiectiv în parte", a declarat, marţi, la Parlament, premierul Viorica Dăncilă, citată de Mediafax.

Întrebată care este poziţia sa de principiu în scrisoarea către Timmermans, aceasta a răspuns: "Eu nu-mi permit să mă implic în ceea ce priveşte justiţia, am dat răspunsurile în funcţie de cele susţinute atât de ministrul Justiţiei cât şi de Comisia juridică din Parlament. Deci nu am spus părerea unuia sau altuia, am dat răspunsuri aplicate pliate pe realitatea existentă".

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, i-a transmis, în 4 octombrie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere lămuriri cu privire la modificarea codurilor penale, un răspuns fiind aşteptat până la începutul lunii noiembrie.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat în 12 octombrie, la Parlament, că scrisoarea pe care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis-o premierului Viorica Dăncilă se referă la legile justiţiei, cu "dorinţa ca partea română să aibă în vedere o eventuală modificare".