Senat: Cei condamnați la cel mult 18 luni de închisoare vor executa pedeapsa acasă / Detenția la domiciliu, aplicată și pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate și persoanelor care au minori în întreținere

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Luni, 29 octombrie 2018, 19:23 Actualitate | Politic


Plenul Senatului
Foto: Hotnews
Plenul Senatului a votat luni mai multe modificări la Legea privind măsurile privative de libertate, după ce Curtea Constituțională declarase câteva prevederi neconstituționale, printre care și posibilitatea ca pedepsele de până la 18 luni de închisoare, pentru fapte fără violență, să fie executate la domiciliu automat, față de un maxim de un an cât era inițial prevăzut în lege. Mai mult, detenția la domiciliu va fi aplicată și și pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate și celor care au minori în întreținere.

Executarea acasă a pedepsei se face fie cu brățară electronică de supraveghere, fie fără, dacă persoana condamnată nu a avut abateri disciplinare, iar pedeapsa sa nu depășește 5 ani.

În plus, s-a oferit posibilitatea ca persoanele care execută la domiciliu pedeapsa să poată beneficia de liberare condiționată.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu 102 voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" și trei abțineri.
 • De precizat însă că, după această decizie a CCR dată pe o sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curtea s-a mai pronunțat o dată, pe o sesizare a președintelui Klaus Iohannis, și a decis că legea este neconstituțională în ansamblul său. Pentru această decizie nu există încă motivarea.

Din modificările votate:

La art. 38:

"În cazul persoanelor condamnate la pedeaspa închisorii de până la 18 luni, executarea pedepselor se realizează prin detenția la domiciliu, cu excepția persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență. Prevederile se aplică și persoanelor condmnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracției minime obligatorii pentru liberarea condiționată din pedeapsa închisorii mai mare de 18 luni.

Se consideră fapte comise cu violență faptele prevăzute și pedepsite de articolele: 188-222, 229 alin 2 lit. c, art. 233-237, art. 253 alin 3 și 4, art. 254, art. 257, art. 279, 280, 282, 285 alin 2, 286, 371, 401-403, 408, 420, 433, 438-445 din Legea 286/2009 din Codul penal.

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate (…) va dispune și cu privire la obligativitatea condamnatului să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere, să dispună părăsirea imobilului pentru prezentarea la locul de muncă, la cursuri de învățământ sau de pregătire profesională ori la alte activități similare sau pentru procurarea mijloacelor esențiale de existență, precum și în alte situații temeinic justificate, pentru o perioadă determintă de timp, dacă acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului.

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată: a) nu are raportate abateri disciplinare; b) are o pedeapsă care nu depășește 5 ani.

Verificarea executării se va realia de lucrătorii anume desemnați de către MAI.

Verificarea respectării de către persoana condamnată a obligațiilor stabilite de către Judecătorul de supraveghere se va realiza prin supraveghere periodică a imobilului de executare, prin vizite la persoana condamnată, prin obținerea de informații prin modalități prevăzute de lege în legătură cu comportamentul și activitatea acesteia în locul de executare.

Regimul detenției la domiciuliu se aplică și persoanelor cu închisoarea de până la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreținere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părintești înaintea pronunțării unei hotărâri de condamnare definitive.

În sensul prezentei legi, prin persoana care are în întreținere minori se înțelege persoana care se află în următoarele situații: este părintele unui minor, celălalt părinte fiind necunoscut, decedat, declarat dispărut prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicție, decăzut din exercițiul drepturilor părintești sau căruia i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor părintești; este părintele unui minor care i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească definitivă; este părintele unui minor cu privire la care exercită singur atitudinea părintească, în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive; este părintele unui minor al cărui locuință a fost stabilită la acest părinte, prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin act notarial, chiar dacă autoritatea părintească este exercitată de către ambii părinți.

Nu beneficiază de aceste prevederi persoanele care au săvârșit următoarele infracțiuni: contra siguranței statului, omor, vătămare corporală gravă, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, lipsire de libertate, violare de domiciliu, viol, act sexual cu un minor, agresiune sexuală, corupție sexuală, incest, tâlhărie, tortură, represiune nedreaptă, evadare, înlesnirea evadării, nerespectarea regimului materialelor nucleare, falsificarea de monede, falsificare de valori străine, trafic de persoane, trafic de minor, sclavie, pornografie infantila, divulgarea informațiilor secrete de stat etc. (vezi lista completă în raportul de la Senat, aici).

La art. 97:

"Liberarea condiționată se poate acorda și pentru persoanele condamante care execută pedeapsa în regim semideschis, deschis sau se află în executarea pedepsei prin detenție la domiciliu".

De asemenea, legea mai prevede scăderea a câte 20 de zile din pedeapsă pentru fiecare lucrare științifică sau invenție, față de 20 de zile indiferent de numărul acestora cum prevede legea în prezent. Această prevedere nu a fost declarată neconstituțională.

Vezi aici raportul cu toate modificările adoptate luni

Proiectul merge la Camera Deputaților, care este decizională.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


9023 vizualizari

 • +24 (24 voturi)    
  ok (Luni, 29 octombrie 2018, 19:33)

  Lake123 [utilizator]

  Măi ce oamenu cum se cade au devenit acești parlamentari. Probabil unde se apropie niuște alegeri, nu? Halal...
  • +21 (23 voturi)    
   Asta au votat romanii in 2016, infractori (Luni, 29 octombrie 2018, 22:00)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Lake123

   Adica infractorii au votat infractori. Asta se doreste, hotie infinita fara pedepse.

   Si fara repercusiuni fiindca romanii nu tin la tara lor, ei pleaca.
   • +8 (8 voturi)    
    asta vor vota si in 2020 (Marţi, 30 octombrie 2018, 10:02)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Ciuma rosie isi asigura astfel un electorat fidel si extrem de motivat. Practic, pentru furt nu mai ajungi la inchisoare. Daca ai 5 puradei mai primesti si bonus lunar de la prostul de la care ai furat (prost care nu merge la vot, dar isi plateste taxele constiincios).
 • +28 (28 voturi)    
  Nu prea suna a puscarie, mai degraba concediu (Luni, 29 octombrie 2018, 19:34)

  V. Istina [utilizator]

  Nu pricep, care e aspectul punitiv aici? Ca nu trebuie nici macar sa mearga la cumparaturi?

  Aberant, pur si simplu! Unde e pedeapsa?
  • +13 (13 voturi)    
   pai cre' ca le aduce acasa ;) (Marţi, 30 octombrie 2018, 1:17)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Adica cei de la "inchisoare" au obligatia sa-si hraneasca detinutii, nuuu...?
   Apropo: nu gasesc pe undeva un copil mic de adoptat? Ca tocmai ma gandeam sa sparg o banca! :P
  • +4 (4 voturi)    
   FOARTE CORECT SPUS!!! (Marţi, 30 octombrie 2018, 9:44)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Nu este cazul de glume si mistouri, da, suna mai degraba a concediu!

   Singura concluzie ar fi ca "prostia se pedepseste", daca noi suntem friaeri si mergem in fiecare zi la munca, meritam regimul acesta coercitiv: 8-10 ore la servici, cate o ora in trafic la dus si la intors ... este mult mai bine de penalii ce ispasesc pedeapsa la domiciliu, si au libera toata ziua!
   • +2 (2 voturi)    
    dacă nu au voie la cumpărături (Marţi, 30 octombrie 2018, 15:21)

    Mart [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

    le aduce penitenciarul sau supraveghetorii de la catering?
 • +36 (36 voturi)    
  uraaa ! (Luni, 29 octombrie 2018, 19:37)

  miculescu-rucar [utilizator]

  free nutzi !
  urmeaza ca dragnea sa devina tatic !
 • +34 (34 voturi)    
  Vechimea? (Luni, 29 octombrie 2018, 19:39)

  patrick_higher [utilizator]

  Se consideră și vechime în muncă?
  • +15 (15 voturi)    
   se considera si vechime (Luni, 29 octombrie 2018, 23:17)

   doejohn [utilizator] i-a raspuns lui patrick_higher

   + se pot pensiona la cerere, anticipat. Sa nu uitam si de pensia speciala.
 • +23 (23 voturi)    
  Nutzi Woodrea va juisa (Luni, 29 octombrie 2018, 19:53)

  un domn [utilizator]

  Daca intra in vigoare asa ceva
  • +3 (3 voturi)    
   corect, dar irelevant! (Marţi, 30 octombrie 2018, 9:45)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Faza cu "copilul mic" pare croita special pentru Nuti, dar nu trebuie sa vedem numai asta, oricum mai sunt zeci de mii de penali care or sa se bucure de noua lege!
 • +22 (22 voturi)    
  Senatul hotilor nu se dezminte... (Luni, 29 octombrie 2018, 19:56)

  LiviuX [utilizator]

  La ce or mai exista condamnari daca tot stai acasa? Auzi inca, pentru pedepse de pana la 10 ani!!! Sa tot fii hot in romania!
 • +22 (22 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 29 octombrie 2018, 20:03)

  qwerasdf [anonim]

 • +32 (32 voturi)    
  Propunere (Luni, 29 octombrie 2018, 20:06)

  Celbland [utilizator]

  Cei condamnați pentru corupție să execute pedeapsa în Hawai, Dubai sau Caraibe, în hotel de la 5 stele în sus, cu o indemnizație de 1000 euro pe zi și avion personal, toate plătite de contribuabilul român.
 • +25 (25 voturi)    
  Cât scade sentința (Luni, 29 octombrie 2018, 20:14)

  Observatory [utilizator]

  dacă inventezi un nou partid Ppsd ?
 • +28 (28 voturi)    
  Ce bine (Luni, 29 octombrie 2018, 20:14)

  mitg [utilizator]

  Dupa ce sa mai avem puscarii?
  Sa fie la liber la tata lumea care face rele!
 • +28 (34 voturi)    
  P.S. (Luni, 29 octombrie 2018, 20:15)

  mitg [utilizator]

  Aia cu mamele cu copii e 100% cu dedicatie pentru lenuta. Basescu a sponsorizat proiectul cumva?
 • +24 (24 voturi)    
  :((( (Luni, 29 octombrie 2018, 20:36)

  tirolez [utilizator]

  Devine de-a dreptul periculos sa traiesti in Romania :(((.
  Pai toti "conationalii" au minim cativa copii in intretinere. Sa vezi acum ce se intorc acasa de la munca din strainatate. Ii controleaza cineva ca executa pedeapsa la domiciliu? Ca sigur nu vor fi bani de bratari.
  • +2 (2 voturi)    
   EXACT ASTA AM VRUT SA SPUN! (Marţi, 30 octombrie 2018, 12:06)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Toata lumea a sarit ca "legea e special facuta pentru Nuti"!

   Sigur ca blonda o sa profite de noua legea, dar ea are copil mica ACUm, in vreme ce mii, zeci de mii de conationali de-ai nostrii au PERMANENT copii mici in intretinre, si comit infractiuni!

   or sa se goleasca complet psucariile!
 • +19 (19 voturi)    
  Ciudata RO cu ai ei penali parlamentari (Luni, 29 octombrie 2018, 20:41)

  Plagarus [utilizator]

  De rasul curcilor,aceasta " guvernare " cu pegra la butoane.
 • +20 (20 voturi)    
  propunere (Luni, 29 octombrie 2018, 20:52)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  iar pt ca nu mai ocupa locul la inchisoare statul sa-i plateasca 2000 lei pe luna drept cheltuieli cu mancarea si imbracamintea
 • +7 (7 voturi)    
  Să se facă acasă (Luni, 29 octombrie 2018, 21:08)

  hic sunt leones [utilizator]

  însă „acasă” să însemne câțiva metri pătrați, adică o cameră, o bucătărie, o baie și drumul către ele; fără TV, fără internet, doar cărți, și fără vizite altele decât unele aprobate de instanță.
  • +2 (2 voturi)    
   asta-i valabil pt oameni obisnuiti (Marţi, 30 octombrie 2018, 12:09)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   Pentu un om obinuit, arestul la domiciliu in garsoniera sau partamentul de doua camere, este destul de restrictiv.
   Dei infinit preferabil puscariei!

   Dar pentu cine a furta mult, astfel ca are ditamai viloiul, sau si mai bine, un intreg domeniu de sute de hectare, domiciliul este mult mai atragator!
  • 0 (0 voturi)    
   Ha! Ha! (Marţi, 30 octombrie 2018, 13:38)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   Tu gandesti? Si cum controlezi asta?
 • +14 (14 voturi)    
  Violatorii (Luni, 29 octombrie 2018, 21:13)

  coco04 [utilizator]

  vor sta in arest la domiciliul victimei.
 • +12 (12 voturi)    
  Only in Romania (Luni, 29 octombrie 2018, 21:16)

  coco04 [utilizator]

  Un avantaj oferit de stat (pedeapsa la domiciliu) va fi compensat cu un alt avantaj (liberare conditionată).
 • +13 (13 voturi)    
  netflix (Luni, 29 octombrie 2018, 21:20)

  baryca [utilizator]

  o sa creasca vanzarile Netflix!
 • +14 (14 voturi)    
  psd iubeste infractorii (Luni, 29 octombrie 2018, 21:24)

  Kosmos [utilizator]

  Si evident legile sunt facute de penali pt penali
 • +12 (12 voturi)    
  Propunere lui tata ... (Marţi, 30 octombrie 2018, 0:07)

  trilulilu [utilizator]

  i-am propus sa facem o figura de vreo 20 mil EUR pe numele sau. :-)
  Are 73 de ani.

  Scapa din eroare in max 2 ani de du-te vino prin instante. Si ramaneam cu vreo 15 mil EUR.

  NU A VRUT.
  PT CA E CINSTIT CA MINE.

  NU STIU PE CINE SEAMANA !!!
 • +12 (12 voturi)    
  Leanoooo...!! (Marţi, 30 octombrie 2018, 1:19)

  Codruta N [utilizator]

  Hai, fa, acasa - ca, uite! s-a milostivit nen-to Dracnea de tine! :P
  Si daca tot vii, da-i si tu ceva din banii aceia, nu fi scartzana! nu-i mai tot tine ascunsi! :P
 • +6 (6 voturi)    
  Asa este bine sa scape toti. (Marţi, 30 octombrie 2018, 4:49)

  burebista [utilizator]

  Puscarie la domiciliu ,cu bani doldora si trai pe vatrai ,fara grigi si dupa ce te odihnesti bine ,revi in politica si o iei dela capat.
 • +5 (5 voturi)    
  Cat timp o sa tinem capul plecat (Marţi, 30 octombrie 2018, 8:18)

  ABBV [utilizator]

  o sa faca tot ce le trece prin cap. Nu va agtitati ramaneti calmi nu protestati ! O sa rezolve altcineva pentru voi problemele. Stati cuminti in case PSD fura in liniste, Daca nu va pasa nu va contrariati ca sunteti furati!
 • +4 (4 voturi)    
  Smecherie (Marţi, 30 octombrie 2018, 11:23)

  JustinCase [utilizator]

  Oamenii cinstiti si fraieri isi pierd viata muncind toata ziua pe doi lei, isi platesc taxele si nu vad absolut nimic facut in tara de banii aia, doar hotie. Smecherii insa, se risca, praduiesc, si apoi o freaca linistiti acasa, in "familie".
  Tu din care categorie faci parte?

  Ai fost la vot in 2016?
 • +2 (2 voturi)    
  Daca ati ajuns pana aici (Marţi, 30 octombrie 2018, 12:15)

  John M. [utilizator]

  de ce nu-i cazati la hoteluri de 4 stele, cu room service, spaa, abonamente la opera/filarmonica, psiholog de serviciu si indemnizatie de 100 de euro pe zi pentru disconfort ?!
  • +1 (1 vot)    
   Păi ai dreptate (Marţi, 30 octombrie 2018, 15:46)

   Mart [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Ai vrut să fi ironic, dar omul cu copil în îngrijire din ce-l hrăneşte, din ce plăteşte căldura, utilităţile, dacă nu-i voie să iasă din casă?Iar dacă merge la serviciu, ca tot omul necondamnat, care e diferenţa între cel condamnat şi cel cinstit?
   În consecinţă, celui condamnat la domiciliu statul trebuie să-i aloce bani de hrană, bani pentru utilităţi, bani pentru întreţinerea copilului şi oersonal care să-i facă cumpărăturile.
   • +1 (1 vot)    
    Ai dreptate... (Miercuri, 31 octombrie 2018, 12:06)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui Mart

    Asta era si visul comunismului: la fiecare dupa nevoi...
 • 0 (0 voturi)    
  O sa creasca natalitatea mai ceva ca-n '68 (Miercuri, 31 octombrie 2018, 12:26)

  D-or [utilizator]

  Marii infractori sunt deja mai purii, nu s-ar mai fi apucat de facut alta serie de copii.

  Acum au motive sa faca repede mai multi, pentru siguranta.

  Ghinion pentru aceia care nu au furat destul ca sa-si permita neveste noi si tinere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by