​Senatul a respins, luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă privind parteneriatul civil, iniţiată de deputatul independent Oana Bîzgan.

Oana BizganFoto: cdep.ro

Raportul de respingere a primit 92 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi o abţinere, potrivit Agerpres.

Doar USR, prin liderul de grup, senatorul Vlad Alexandrescu, a anunţat susţinerea iniţiativei legislative în pofida "imperfecţiunilor sale, care ar fi putut fi remediate în dezbaterea parlamentară".

"Uniunile consensuale - cuplurile care aleg să nu se căsătorească - prezintă un trend ascendent în ultimii ani, atât la nivel internaţional, cât şi naţional. Convieţuirea în afara căsătoriei este o stare de fapt ce nu mai poate fi ignorată, fiind necesar să devină şi o stare de drept. Proiectul are ca finalitate oferirea unei protecţii juridice pentru cuplurile ce nu doresc să îşi schimbe statutul civil, dar sunt dispuse să îşi oficializeze relaţia. Partenerii dintr-o uniune consensuală trebuie să aibă dreptul la protecţia bunurilor, la accesul la servicii medicale şi reprezentare în caz de pierdere a capacităţii de a decide pentru sănătatea proprie, la abitaţie, la succesiune în caz de deces", precizează Bîzgan în expunerea de motive a proiectului.

Actul normativ prevede că parteneriatul civil se va oficializa prin intermediul primăriilor.

"Încheierea unui parteneriat civil se realizează într-o incintă oficială a primăriei sau orice alt amplasament adecvat, în funcţie de decizia registratorului asupra cererii părţilor de a legaliza încheierea în alt amplasament. Pentru încheierea unui parteneriat civil în incinta oficială a primăriei nu se percepe taxă. Pentru încheierea unui parteneriat civil în alt amplasament se percepe o taxă specială stabilită prin hotărâre a consiliului local al unităţii administrativ - teritoriale respective", se stipulează în actul normativ.

Propunerea legislativă va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.