UPDATE PNL le cere lui Dragnea și Tăriceanu să demareze procedura de revocare a lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 29 octombrie 2018, 15:51 Actualitate | Politic


Victor Ciorbea
Foto: Agerpres
Liderii parlamentarilor PNL vor depune o solicitare de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a lui Victor Ciorbea adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, după ce conducerea partidului a aprobat documentul în ședința de luni.

UPDATE Biroul Permanent Reunit al Parlamentului a amânat, luni, votul asupra solicitării depuse de PNL pentru revocarea lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului, fără să stabilească un termen de adoptare a unei decizii, a anunțat după ședința BPR, liberalul Raluca Turcan.

"Majoritatea parlamentară PSD-ALDE a făcut astăzi zid în jurul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. Solicitarea PNL de demarare a procedurii de revocare a avocatului poporului, care s-a transformat în avocatul infractorilor, a fost amânată până la o dată la care vor catadicsi să intre măcar într-un cadru legal de respingere a acestei solicitări", a declarat Raluca Turcan.

Solicitarea vine după ce Ciorbea plecat în concediu și nu și-a delegat atribuțiile de sesizare a Ordonanțelor de Urgență la Curtea Constituțională către un adjunct, ceea ce a făcut ca OUG 92 privind legile justiției să nu poată fi contestată.

"În calitate de conducător al Instituției Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a blocat activitatea instituției în raport cu cetățenii – persoane fizice - pe durata exercitării concediului de odihnă, acesta nedelegând în integralitate atribuțiile prevăzute de legea specială în sarcina sa, dar necesare realizării scopului constituțional al Instituției Avocatul Poporului. Legea de organizare și funcționare a Instituției Avocatul Poporului nr. 35/1997 confirmă, la nivel infraconstituțional, că instituția care apără drepturile și libertățile persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice este Instituția Avocatul Poporului și nu persoana fizică care îndeplinește funcția de conducător al instituției Avocatul Poporului.

Pe durata imposibilității exercitării temporare a atribuțiilor legale, conducătorul Instituției Avocatul Poporului nu are dreptul să pună în pericol drepturile și libertățile cetățenilor prin blocarea premeditată a exercițiului vreuneia dintre atribuțiile prevăzute expres în sarcina sa", se arată în documentul care va fi înaintat Birourilor permanente ale Parlamentului.

Liberalii afirmă că Victor Ciorbea avea cadru legislativ să își delege atribuțiile.

"Delegarea către unul dintre adjuncții săi (a celui specializat chiar pe domeniile de referință "justiție, poliție, penitenciare, armată") a atribuției de a sesiza în scris și direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență nr. 92 din 15 octombrie 2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiției era o obligație legală a Avocatul Poporului menită să asigure continuitate Instituției, iar neîndeplinirea ei dovedește reaua-credință și lipsa de imparțialitate a conducătorului Instituției. Delegarea atribuției de sesizare a Curții ar fi permis asigurarea continuității activității Instituției, iar adjunctul desemnat ar fi beneficiat de aceleași prerogative și facultăți pe care conducătorul Instituției le are potrivit legii si jurisprudenței CCR: adjunctul, asemeni conducătorului Instituției Avocatul Poporului, putea să sesizeze CCR, dar nu putea fi obligat să sesizeze sau să nu sesizeze CCR întrucât exercitarea acestei atribuții rămâne, potrivit jurisprudenței CCR, la “aprecierea sa exclusivă”, deci nicio autoritate, nici măcar poporul nu-l poate obliga pe Avocat ori pe adjunctul delegat să sesizeze CCR", se mai scrie în document.

" <<Unipersonalul>> Victor Ciorbea și-a luat atribuțiile și a plecat în concediu, blocând activitatea și realizarea scopului constituțional de către Instituția Avocatul Poporului. Prin această atitudine, Victor Ciorbea arată, încă o dată, că nu a fost și nu este Avocatul în slujba apărării drepturilor şi libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice. Acționând în acest fel, Victor Ciorbea arată că exercită rolul de Avocat al infractorilor, aceștia fiind singurii beneficiari direcți ai efectelor acestei odioase Ordonanțe de Urgență 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiției care paralizează întreaga activitate a procurorilor DNA, sistând de facto, lupta anticorupție din România", mai spun liberalii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


467 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  otreapa (Luni, 29 octombrie 2018, 16:00)

  DrIon [utilizator]

  Cum sa-l schimbe?
  S-au straduit sa puna omul lor acolo iar acum sa-l schimbe?
  Doar noi toti am putea sa mergem si sa scoatem cu suturi si scuipati o asemenea otreapa!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by