Deputatul USR Stelian Ion a declarat, vineri, referitor la propunerea ALDE ca persoanele care au semnat protocoale să fie demise, că acestea nu pot fi sancționate, însă ar trebui să își dea demisia toți cei care au provocat modificări declarate neconstituționale aduse legilor justiției.

Stelian IonFoto: Camera Deputatilor

„Sunt chestiuni prin care din start nu putem fi de acord. De exemplu de a le declara prin lege de a fi ilegale și de a introduce clauze de revizuire a tuturor dosarelor judecate definitiv. Acestea nu sunt negociabile în niciun caz pentru că sunt neconstituționale. Pe de o parte se încalcă atributul puterii judecătorești, care este singura putere ce le poate constata ca fiind nelegale. Pe de altă parte nu se pot da astfel de sancțiuni retroactiv pentru niște persoane pentru simplul fapt că au încheiat niște protocoale. În opinia noastră ar trebui să își dea demisia toți membri parlamentului și funcționarii din guverne care au promovat aceste modificări declarate neconstituționale. Dacă își dau ei demisia și vom vedea că rămâne fără parlamentari PSD și fără membri în Guvern, da, vom încheia un astfel de compromis, dar nu e cazul să se întâmple lucrul ăsta”, a declarat Stelian Ion, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, deputatul USR nu a exclus o discuție cu reprezentanții ALDE privind propunerea acestora de încheiere a unui pact între partidele politice și a susținut că ar trebui discutată tema referitoare la desecretizarea protocoalelor.

„Nu am văzut acest pact, l-am auzit în presă. Voi vorbi cu colegii să vedem dacă l-am primit în mod oficial. Sunt chestiuni pe care le putem discuta. Despre această desecretizare putem discuta foarte serios pentru că eu cred că este unul dintre motivele pentru care s-a ajuns la această discuție. Dacă protocoalele nu ar fi fost secrete și s-ar dovedi că nu a fost o necesitate neapărat, ci mai mult o inerție, aceea de a secretiza. România și multe instituții ale statului au această manie de a secretiza. Dacă nu ar fi fost secrete, discuțiile ar fi fost transparente, unele articole ar fi fost poate modificate și s-ar fi rezolvat totul din timp. Putem purta o discuție. E foarte imporatnt să începem să avem o discuție cu cei de la ALDE, poate reușim să găsim o cale de dialog cu ei, mai de grabă decât cu cei din PSD, pentru că acolo interese sunt cu totul altele, sunt directe, în sensul de a dezincrimina foarte multe fapte. Poate reușim să găsim un numitor comun și într-adevăr să modificăm câteva articole, astfel încât să salvăm Codul penal și Codul de procedură penală. Dacă găsim o cale de compromis cu ALDE pe chestiuni de principii, da, ar fi binevenită”, a completat Stelian Ion, la declarațiile susținute în Parlament.

Reprezentanții ALDE au propus, miercuri, un acord partidelor parlamentare pentru asumarea mai mult prevederi, printre care se numără desecretizarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI și instituțiile din justiție, dar și înființarea unei Comisii independente pentru adevăr și reconciliere.