USR a depus, joi, la CCR inițiativa „Fără penalii în funcții publice”, cu 850.000 de semnături, la Curtea Constituțională pentru validare, conform procesului legislativ, a anunțat joi președintele formațiunii, Dan Barna, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Inițiativa Fără Penali este depusă la CCR. Am depus 850.000 de semnături validate de către primăriile din țară. Mai erau aproape 100 de localități unde primarii au refuzat din diverse motive să ne elibereze semnăturile, dar în acest context în care statul de drept este atacat fără precedent, în acest context în care vedem că asupra parchetelor se exercită o presiune extraordinară, în acest context în care l-am văzut ieri (miercuri-n.r) pe Liviu Dragnea eliminând ideea cu acea Curte specială pentru magistrați astfel cum solicită comisia de la Veneția, considerăm că este momentul ca Intiativa fără penali să meargă mai departe”, a declarat președintele USR, în Parlament.

Dan Barna a precizat că i-a transmis și președintelui României, Klaus Iohannis, că își dorește ca inițiativa să beneficieze de sprijinul acestuia.

„I-am transmis președintelui că ne dorim și un sprijin din partea domniei sale ca această inițiativă să ajungă la referendum și intre în procedură parlamentară. Avem peste cinci-șase localități ale căror primari au refuzat efectiv să valideze aceste semnături. Este o încălcare flagrantă și explicită a legii”, a adăugat președintele Uniunii Salvați România.

Pe 20 septembrie USR a depus la Parlament o primă tranșă de 335.000 de semnături pentru inițiativa cetățenească Fără Penali, iar pe 21 septembire a fost depusă și cea de-a doua tranșă, cu 446.000 de semnături.