ALDE propune partidelor parlamentare un acord cu privire la justiţie şi statul de drept

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 24 octombrie 2018, 20:14 Actualitate | Politic


Calin Popescu Tariceanu
Foto: Agerpres
Retragerea din funcţiile ocupate în prezent în sistemul judiciar a celor care în perioada 2009-2016 au elaborat şi semnat protocoalele de colaborare secretă între SRI şi instituţiile din sfera justiţiei, ministrul Justiţiei să fie o persoană independentă politic şi legislaţia din domeniu să includă recomandările Comisiei de la Veneţia reprezintă principalele prevederi ale unei propuneri de acord al partidelor politice parlamentare avansată de ALDE.

"Retragerea neîntârziată din funcţiile ocupate în prezent în sistemul judiciar a tuturor celor care din 2009 şi până în 2016 au elaborat şi semnat protocoalele de colaborare secretă între SRI şi instituţiile din sfera justiţiei. Este indubitabil că semnatarii acestor protocoale, ca şi cei care i-au îndemnat să o facă, sunt cei care au exercitat în termeni reali o influenţă politică devastatoare asupra independenţei Justiţiei.(...) Ministrul Justiţiei va fi o persoană independentă politic şi de solidă reputaţie profesională, cel puţin până la restaurarea deplină a independenţei justiţiei şi eliberarea deplină a acesteia de sub controlul serviciilor speciale şi a factorilor politici care controlează serviciile. (...) Procesul de elaborare a normelor privitoare la organizarea justiţiei şi la legislaţia penală va încorpora pe viitor recomandările Comisiei de la Veneţia ori de câte ori acestea vor fi formulate în termeni academici riguroşi, în urma examinării, comparării şi evaluării unei pluralităţi de surse româneşti şi nu vor avea un caracter vădit politic. Depolitizarea justiţiei trebuie să includă şi recomandările primite din partea unor organisme europene, fie ele politice sau de specialitate", prevede documentul postat miercuri pe site-ul alde.ro și citat de Agerpres.

În propunerea ALDE se arată că partidele trebuie să fie de acord cu "desecretizarea, denunţarea şi abrogarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI şi instituţiile din sfera justiţiei (Înalta Curte, Curţi de Apel, Parchet General, DNA, CSM etc.), potrivit recomandării recentului raport al Comisiei de la Veneţia. Această recomandare trebuie transpusă într-un set de bune practici judiciare şi administrative care să facă efective atât repararea injustiţiei generată de protocoale, cât şi răspunderea judiciară a celor implicaţi în elaborarea şi punerea în operă a respectivelor înţelegeri oculte".

O altă prevedere se referă la înfiinţarea unei Comisii independente pentru adevăr şi reconciliere, care să includă specialişti de reputaţie internaţională şi care să investigheze, în afara oricăror interese partizane, cauzele care au dus la încheierea protocoalelor de colaborare între SRI şi instituţiile din sfera justiţiei, efectele pe care aceste protocoale le-au produs în plan judiciar, instituţional şi moral şi, pe cale de consecinţă, să facă propuneri pentru restabilirea independenţei justiţiei şi pentru sancţionarea celor responsabili de situarea ei într-o stare de dependenţă faţă de serviciile speciale şi de factorii politici care au comandat activitatea acestora.

De asemenea, ALDE propune ca acordul să prevadă "colaborare corectă, onestă şi întemeiată pe analiza unor fapte şi texte verificate cu instituţiile europene interesate din partea tuturor forţelor politice şi a reprezentanţilor instituţiilor din sfera justiţiei".

"Calitatea statului de drept în România este neîndoielnic o temă de dezbatere europeană şi de dialog cu Parlamentul European şi cu Comisia Europeană, inclusiv în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare. Politica penală a României este însă o materie de subsidiaritate, ce ţine exclusiv de competenţa Parlamentului şi, prin delegare, a Guvernului României. În măsura în care participă la dialog şi consultare cu instanţe abilitate europene, părţile se angajează să distingă mereu şi ferm între sfera domniei legii, supusă celei mai largi şi temeinice discuţii cu toţi partenerii interesaţi, şi cea penală, ce trebuie să rămână un domeniu de reflecţie naţională", se arată în proiectul de acord.

ALDE subliniază că un consens asupra locului şi funcţiei sistemului judiciar în ansamblul autorităţilor publice româneşti trebuie să se întemeieze, în mod necesar, pe cel puţin două premise: împărtăşirea unei viziuni comune asupra statului de drept ca "un ansamblu de norme, instituţii, reguli şi proceduri menite să garanteze liberul exerciţiu al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti" şi "caracterul neideologic şi nepolitic al organizării şi înfăptuirii justiţiei".

"Părţile consideră că înţelegerea statului de drept ca un dispozitiv i-liberal de întărire şi de extindere a funcţiilor şi atribuţiilor instituţiilor represive ale statului (servicii speciale, parchet, Înalta Curte etc.) este tributară culturii juridice comuniste; statul de drept îşi merită numele atunci când este organizat în jurul drepturilor civile şi al garanţiilor procesuale şi este caracterizat de corectitudinea, transparenţa şi imparţialitatea administrării justiţiei; părţile declară cetăţeanul, justiţiabilul, victima infracţiunii ca fiind subiectul eminent al statului de drept; statul de drept trebuie servit de magistraţi imparţiali, independenţi, dar şi responsabili pentru actele lor, care înţeleg să nu acţioneze în afara controlului celorlalte puteri ale statului; statul de drept nu poate funcţiona dacă este instituit în afara principiului liberal al separaţiei, echilibrului şi controlului reciproc al puterilor (checks and balances)" - reprezintă argumentele primei premise propuse de ALDE.

În susţinerea celei de a doua premise, referitoare la "caracterul neideologic şi nepolitic al organizării şi înfăptuirii justiţiei", ALDE propune ca textul acordului partidelor parlamentare să prevadă că părţile cad de acord să nu mai utilizeze tema justiţiei în confruntarea politică curentă, aşa cum au făcut-o unele dintre ele, inclusiv preşedintele României, în ultimii ani, obişnuindu-se să utilizeze tema justiţiei ca pe un argument politic şi electoral, împărţindu-i pe actorii spaţiului public în "penali" şi în "luptători împotriva corupţiei".

Totodată, se deplânge faptul că, printr-o asemenea utilizare, caracterul solemn al actului de justiţie a fost devalorizat, justiţia însăşi fiind transformată într-o simplă lozincă a manifestărilor de stradă sau a dezbaterilor din presă şi din mediile sociale.

"Părţile au convingerea că încrederea cetăţenilor în justiţie, aflată într-un declin accentuat în ultima perioadă, nu poate fi restaurată decât dacă cei care au recurs la o asemenea ideologizare a rolului social al statului de drept se vor angaja să renunţe la practicile acuzatorii iresponsabile şi partizane care au erodat credibilitatea instituţiilor judiciare şi au degradat domnia legii; în caz contrar, aceste forţe politice, nu vor avea îndreptăţirea morală de a propune sau de a subscrie unui acord privind buna funcţionare a justiţiei", se mai arată în documentul publicat de ALDE.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
534 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ALDE = tupeu nemarginit (Miercuri, 24 octombrie 2018, 20:45)

  Habermas [utilizator]

  De tip rusesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Aiurea! ALDE Europa vor sa-i dea afara! (Miercuri, 24 octombrie 2018, 20:52)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Incearca sa spoiaisca o imagine dar vrea in acest pact exact ce vor sa faca prin legi, impotriva luptei anticoruptie.
 • +1 (1 vot)    
  Lustrație ! Pentru că putem... (Miercuri, 24 octombrie 2018, 20:53)

  Fisherman [utilizator]

  Nu au reușit românii să-i lustreze pe activiștii staliniști atunci, imediat după 1989, iată că acum staliniștii le întorc favoarea lansând propunerea de lustrare a magistraților care au îndrăznit să creadă că pot fi independenți în lupta lor pentru stârpirea corupției.
  Singura vină a acestor magistrați este aceea că nu sunt cu toții niște Îngeri care să-și culeagă dovezile corupției fâlfâind din aripile lor diafane deasupra locului faptei, printre făptuitori, din moment ce nu pot folosi mijloacele sec. XXI.
 • 0 (0 voturi)    
  Pe scurt, Tariceanu (Miercuri, 24 octombrie 2018, 20:53)

  Rahan5 [utilizator]

  vrea ca toata lumea sa considere acele Protocoale sunt ,,imoral constituite", iar OUG-urile, sau Legiferarea Justitiei in Camera Deputatilor si Senat sunt ,,moral constituite".

  Cel mai bine este sa fie respinsa propunerea lui Tariceanu.
  Tariceanu sa dovedeasca intai ca Protocoalele s-au facut cu incalcarea Legii, si dupa aia sa vorbeasca.
  • 0 (0 voturi)    
   . (Miercuri, 24 octombrie 2018, 21:35)

   theo667 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Tariceanu nu trebuie sa dovedeasca nimic. Tariceanu este vanzator de tara, sluga lui Tilberstein si Steinmetz.
 • +1 (1 vot)    
  De pe site-ul SRI (Miercuri, 24 octombrie 2018, 21:30)

  ipolitic [utilizator]

  "Potrivit legislaţiei în vigoare, informaţiile din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate către următorii beneficiari:
  Preşedinţii Senatului, Camerei Deputaţilor şi comisiilor permanente pentru apărare şi asigurarea ordinii publice ale celor două camere ale Parlamentului;
  Miniştri şi şefii departamentelor din ministere, când informaţiile privesc probleme ce au legătură cu domeniile de activitate pe care le coordonează sau de care răspund;
  Prefecţi, primarul general al Capitalei, preşedinţii consiliilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, pentru probleme ce vizează competenţa acestora;
  Organele de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni;
  Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este, de asemenea, informat cu privire la aspecte ce privesc securitatea naţională, în virtutea atribuţiilor ce îi revin privind organizarea şi coordonarea activităţii Serviciului."
  Asadar, si organele de urmarire penala. Domnilor Presedinti ale Senatului si Camerei Deputatilor, de ce va deranjeaza ca SRI contribuie la depistarea unor infractiuni? Ca va deranjeaza, este un fapt dovedit.
  Reprezentati interesele statului roman sau interesele unor infractori?. Raspunsul este: da.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version