​​Deputatul PSD Elvira Șarapatin afirmă, într-un comunicat de presă în care laudă decizia Înaltei Curți în cazul adunărilor publice, că toți protestatarii care au participat la mitingul din 10 august sunt pasibili de amendă.

Elvira Sarapatin, alaturi de Liviu DragneaFoto: Facebook - Elvira Sarapatin

Aceasta spune că susține decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție care a hotărât, pentru interpretarea unitară a legii de către toate instanțele de judecată, faptul că toate adunările trebuie declarate către autoritățile publice locale.

"Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că toate adunările publice ce au loc în piețe, pe căile publice trebuie declarate în prealabil către autoritățile locale. Decizia este de bun simț, pentru că procedura declarării prealabile este necesară pentru ca autoritățile locale să stabilească traseele de deviere a circulației și să ia măsurile necesare pentru asigurarea ordinii publice.

În situația mitingului din 10 august, toți protestatarii care au participat la un miting nedeclarat sau interzis, cum e cazul unei adunări în proximitatea stațiilor de metrou, sunt pasibili de amendă. La fel și cei care refuză să părăsească locul de desfășurare, la avertizările și somațiile organelor de ordine" se arată în comunicatul de preă.

"Înalta Curte de Casație și Justiție nu face decât să stabilească o interpretare unitară a legi, pentru că mai multe instanțe pronunțaseră hotărâri contrare. Mai multe ONG-uri susțin că această decizie încalcă dreptul la liberă exprimare și amenință că vor ataca hotărârea la CEDO. Cei care pretind că apară statul de drept, în realitate nu vor să respecte legea și statul de drept. Ei se consideră mai presus de lege și disprețuiesc hotărârile instanțelor de judecată. În fapt, ONG-urile #Rezist se foloseau de o prevedere contradictorie a legii pentru a se sustrage obligației de a notifica autoritățile locale privind organizarea unor mitinguri", spune deputatul PSD, citată în comunicat.

Potrivit lui Șarapatin, "alte state, cum ar fi de pildă Franța, interzic în mod explicit organizarea de mitinguri în fața sediilor instituțiilor fundamentale pentru democrație și pentru funcționarea statului: Guvern, Parlament etc."

Deputatul Elvira Șarapatin este cea care, pe 25 iunie, le-a strigat parlamentarilor USR care împărțeau o scrisoare în care cereau revocarea lui Liviu Dragnea: „Da' nu vă este rușine? Ia mai duceți-vă dracului!”.