Delegația PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, a mers la Cotroceni cu un document ce prevede 10 puncte legate de statul de drept, printre acestea fiind stoparea abuzurilor, garantarea independenței judecătorilor și răspunderea magistraților pentru reaua-credință. „I-am lăsat un set de 10 principii pe care le urmărim noi și un set de 7 întrebări”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis.

Liviu DragneaFoto: AGERPRES

1) Respectarea Constituției României în litera și spiritul ei, inclusiv în ceea ce privește statutul procurorilor și judecătorilor

2) Stoparea abuzurilor din justiție împotriva cetățenilor și înlăturarea efectelor produse.

3) Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituția României și de tratatele internaționale, precum dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, dreptul la viață privată și inviolabilitatea secretului corespondenței.

4) Garantarea independenței judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție – atât față de mediul politic, dar și față de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informații.

5) Garantarea independenței procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituțional al subordonării ierarhice.

6) Răspunderea magistraților pentru reaua-credință și grava neglijență în îndeplinirea atribuțiilor pe care le au.

7) Lustrația magistraților care au fost colaboratori ai serviciilor de informații au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituției și a legilor în vigoare.

8) Garantarea independenței sistemului judiciar față de orice imixtiune a serviciilor de informații.

9) Principiul celerității în instrumentarea și soluționarea cauzelor penale și civile.

10) Principiul meritocrației și al probității morale și profesionale în promovarea magistraților în funcțiile superioare din sistemul judiciar.