Consultări la Cotroceni: Iohannis: Eu nu vreau un pact cu PSD. Legile justiției trebuie rediscutate/ Dragnea și Tăriceanu, pe poziții total diferite / PSD nu vrea reluarea procesului legislativ, ALDE vrea consens între partide pentru modificări
UPDATE 17:28 Kelemen Hunor: Raportul Comisiei de la Veneția are câteva caracteristici interesante. Lipsește o comparație cu celelalte state europene. Ar fi fost bună o astfel de comparație. În UE nu există o practică uniformă: sunt state în care șeful statului are un rol important în numiri. Este importantă independența Justiției.Pe cele trei legi ale justiției, pe cele opt sugetii, câteva au fost rezolvate prin OUG. Rămân în discuție câteva aspecte, inclusiv pensionarea anticipată.
- Suntem deschiși la orice discuție pe aceste teme legate de legile justiției, dar să nu fie afectată independența Justiției.
- În privința codurilor, există o decizie a CCR, trebuie să așteptăm motivarea.
- Dacă va fi o dezbatere parlamentară, noi suntem deschiși la toate sugestiile.
- În 2005, Comisia de la Veneția a dat un raport pozitiv pe statutul minorităților și de atunci toată lumea tace. Comisia de la Veneția e folosită doar când cineva are un interes. Ar trebui să ajungem să luăm în serios și acel raport făcut acum 13 ani.
UPDATE 17:06 Dan Barna: I-am solicitat președintelui, în perspectiva unei remanieri, să nu accepte un ministru al Justiției care nu-și asumă implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția în legislație.
UPDATE 16:44 Ludovic Orban: PNL salută inițiativa președintelui de a convoca partidele la o discuție pe legile Justiției, codurile penale. PNL a prezentat mandatul pe care l-a primit ca delegație, care este unul extrem de simplu, reluarea dezbaterilor pe legile Justiției, codurilor penale. Să se țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, ale CCR. Să existe o voință politică extrem de clară privind independența Justiției. România e într-un punct de cotitură. Obsesia lui Dragnea de a scăpa de pușcărie, obsesia ultrașilor din PSD și ALDE, a făcut un rău imens României.
- E momentul ca toți cei care au crezut că pot să calce în picioare tratatul UE, drepturile și liberatățile cetățenilor, independența Justiției, trebuie să se trezească.
- Sunt convins că și în partidul de guvernământ sunt destui parlamentari care gândesc ca noi și nu în interesul obscur al lui Liviu Dragnea.
UPDATE 16:06 Călin Popescu Tăriceanu: Președintele a afirmat că încearcă să încerce o mediere între partide, astfel încât problemele legate de Justiție să-și găsească rezolvare. Cred că e util să încercăm să cădem de acord și să găsim un consens asupra modificării legilor justiției. Discuțiile trebuie să pornească de la anumite premise: să cădem de acord asupra unei definiții a statului de drept. În opinia noastră se bazează pe un set de reguli care protejează drepturile și libertățile cetățenilor. Dacă această definiție comună e acceptată, putem să pornim cu dreptul mai departe. Trebuie scoase la lumină prtocoalele secrete, abrogarea lor. Cred că persoanele care au semnat aceste protocoale nu mai au credibilitatea necesară să ocupe funcții în justiție. E necesară o Comisie pentru adevăr.
- Acceptarea unei colaborări oneste cu instituțiile europene.
- Despre colaborarea cu PSD: Alianța funcționează foarte bine. Legile Justiției vor reveni în parlament. Această discuție poate fi tranșată prin votul majorității sau printr-un consens al partidelor și eu cred că așa e mai bine.
- Dacă vrem să calmăm lucrurile o soluție desirabilă ar fi aceasta.
-OUG 92 nu a rezolvat punct cu punct. Nu văd de ce nu am putea discuta în parlament și alte prevederi. De exemplu, liberul drept al magistraților să vorbească. Nouă ni se cere să nu comentăm hotărârile justiției. Dacă prevederile sunt prea constrângătoare, de ce să nu putem discuta? Dacă în Parlament putem găsi forme mai bune, de ce nu?
- Să luăm recomandarea despre secția specială de anchetare a magistraților. Ei bine, CSM spune că salută înființarea secției pentru că va asigura o independență reală a magistraților. Deci Comisia de la Veneția spune una, CSM spune altceva. Recomandările trebuie analizate, unele sunt rezolvate prin OUG 92, altele trebuie rezolvate în Parlament
UPDATE 15:41 Liviu Dragnea: Am onorat invitația de a veni la aceste dicuții pe tema legilor Justiției. A fost o discuție relativ așezată, în care domnul președinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară și care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneția. Noi nu am respins niciodată o discuție despre sistemul de justiție din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am decis din 2016 să nu facem greșeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile în sistemul de justiție din România. Nu putem să ne facem că există niște protocoale secrete, toxice, care au parazitat instituții importante ale statului, care au fost folosite de unele forțe oculte
- I-am lăsat un set de 10 principii pe care le urmărim noi și un set de 7 întrebări.
- Nu putem să ne angajăm într-o discuție serioasă dacă nu dăm niște răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ținem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat președintelui 10 principii și un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns.
- Domnul Iohannis putea să fie mediator până acum, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea scandalului pe legile Justiției. Doar că am rezistat la aceste jigniri, atacuri violente, mergând pe atingerea obiectivelor.
CITEȘTE ȘI: Decalogul pe justiție, pus de Liviu Dragnea pe masa lui Klaus Iohannis
Printre principiile enunțate de Dragnea: Lustrația magistraților care au fost colaboratori ai serviciilor de informații au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituției și a legilor în vigoare.
- Eu nu am vorbit de pact. Am înțeles că nici domnul președinte nu a vorbit de un pact. Dacă principiile pe care le-am prezentat azi vor fi însușite de cineva, sigur că putem discuta, nu de un pact pe legile justiției, ci pe un acord care să refacă încrederea sistemului de justiției din România, care să garanteze că nu vor mai fi abuzuri în România. La un asemenea acord tot timpul suntem gata să punem umărul. Nu putem pentru fiecare lege care se discută în Parlament să facem un acord politic. Președintele ne-a spus că nu a avut ideea unui pact
UPDATE 15:07 Primii care au intrat la discuțiile cu șeful statului au fost cei de la PSD. Delegația e condusă de Liviu Dragnea. Alături de șeful PSD au venit Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae.
Klaus Iohannis: I-am invitat pentru a discuta pe legile Justiției. În forma în care sunt ele azi trebuie regândite, îmbunătățite. Obiectivul meu e să avem legile corectate și să garantăm independența Justiției. E nevoie de mai multe lucruri: reluarea ciclului legislativ, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă. Pentru asta e nevoie de discuții, transparență, discuții cu CSM. Pe partea politică avem nevoie de o înțelegere pentru a relua acest ciclu legislativ. Avem opinia finală a Comisiei de la Veneția, cel mai autorizat organ în materie de Justiție. Acele recomandări trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt gândite pentru a ne ajuta.
Eu nu vreau niciun pact cu PSD, dar cred că s-a înțeles greșit. Îmi doresc în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator. Îmi doresc ca ei să se înțeleagă între ei, să se reia discuțiile pe legile Justiției. Ce s-ar putea obține e o înțelegere politică între partidele politice.
Liviu Dragnea a declarat, dimineață, că PSD răspunde invitației șefului statului și merge separat de ALDE pentru a avea mai mult timp la dispoziție.
„Mergem la Cotroceni astăzi. Împreuna cu mine vor merge Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea. După ieșirea de la Cotroceni o să facem declarații și o să aflați ce am discutat cu președintele”, a spus liderul PSD.
Întrebat de jurnaliști în privința unui eventual pact pe justiție, Dragnea a răspuns: ”Aș vrea să discut după, nu vreau să stric surpriza”.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Evident, ei ar ramane cei mai mari hoti.
klaus face ce mai poate,adica unge pe la legaturi,sa vada aia de afara ca ''munceste''.din pacate e prea tarziu.si pt el si pt noi.ani intregi de priviri cu ingrijorare,urmate de concedii,atentionari incrunate,urmate de iscalituri pe ce-i baga don dragnea sub nas,poze la paris cand Tara ia foc...toate astea arata un pres pt de toata increderea.PAS CU PAS s-a plimbat prin toata lumea,nu a reusit sa produca nici cea mai mica schimbare in politica si acum IATAAAAA,a coborat din turnul de clestar.de ce?cine cu cine sa negocieze?
hotul cu talharul?
În plus, mi se pare tardivă, acuma după ce au fost închise toate căile de atac ale legilor justiției. Abia le dă o notă în plus de legitimitate (de fațadă, cam ca tot ce a vrut să lase impresia pesedache, în privința respectării democrației și a jocului democratic).
Vrând-nevrând, toți jucătorii politici din România vor trebui să mimeze politica în așa fel încât să dea bine pe ecranul filmului care urmează să ruleze timp de 6 luni pe scena europeană începând cu 01.01.2019.
Să vedem cum se va descurca justiția. Va intra sau nu la pușcărie dragnea, până se va termina filmul de mai sus?
de ce ceva legal treuie ascuns? de ce intelegeri secrete intre institutii si de ce nu protocoale transparente de colaborare, supuse opiniei publice?
mi-e ca justitia pe langa ca e oarba, era si nimfomana, ca sa nu folosesc alt apelativ
Macar pentru 30 de zile .
Altfel nu vad intre cine ar face medierea? Intre popor si Dragnea?
"Condamnari", ce gluma...
Ceea ce se prefigureaza in fapt este un nou furt al discursului. Evident orice formatiune care va vrea sa faca opozitie serioasa si sa castige viitoarele alegeri, va pune accentul pe reformarea Justitiei si pe relansarea luptei anticoruptie. Dar baietii nu sunt prosti, vor avea grija sa fie tot ei cei mai vocali luptatori pentru independenta si reformarea justitiei si sa arunce dezbaterea in derizoriu. Cititi perlele de intelepciune juridica ale lui Dragnea, ma mir ca inca nu l-au chemat americanii sa le rescrie Constitutia.
Au folosit cu succes furtul discursului, inventand "disidenti" si spunand chiar ei ceea ce ar trebui sa spuna o opozitie (daca ar exista) despre proteste, despre abuzurile camarilei lui Dragnea, despre derapajele referendumului, despre cam tot ce se putea critica la ei insisi.
Acum vom afla cum ne vor oferi cea mai puternica si temuta Justitie din lume, numai sa le mai dam un mandat. Daca nu chiar in formatul acesta, bine e si PNL la guvernare si PSD in opozitie, numai sa nu dispara FSN-ul de pe scena politica. Sau mai rau, sa ajunga la putere un partid care chiar sa reformeze Constitutia lui Iliescu, Justitia lui Stanoiu si Statul mafiei PSD+PNL sau, si mai rau, sa scoata Romania din statutul de colonie.
Iar ca CEO pentru Romania SRL, daca chiar nu-l mai vrem de Klaus, bun ar fi si Dacian, argat cuminte si baiat iubit de stapani.
Se mai gasesc bilete de avion pentru Dubai in decembrie? o sa fie zapada in ianuarie in Austria? E aglomerat in Singapore in martie?
Omul are un set de prioritati si se ocupa de ele.
Astea cu justitia, cu economia, cu democratia, cu cleptocratia nu-l intereseaza. Ar fi facut-o alde Basescu dar KJ e un presedinte altfel, nu-i asa?
sigur o sa ma duc sa-l votez si ptr tura urmatoare ca poate da niste ponturi bune ptr ski, ca are experienta.
singura sansa a ta si a noastra este Referendum pentru justitie bine fundamantat si bine promovat ca poporul sa se pronunte in cunostiinta de cauza! si cu prezentarea corecta a consecintelor Rom-exit-ului sa inteleaga si aia de la tara care traiesc din ajutoarele copiilor plecati la munca pe afara!!
Nici de frica nu-l mai votez !