Discuțiile între Dan Barna și Dacian Cioloș, pentru liste comune la europarlamentare, au creat unele nemulțumiri în USR, potrivit unor surse politice. Într-un document citat de Mediafax, Barna a transmis un mesaj în care explică situația, dar le și cerea colegilor să nu mai atace public formațiunea.

Dan BarnaFoto: HotNews.ro

Mesajul, care are 13 pagini, a fost transmis, luni dimineață, de către liderul USR, Dan Barna, acesta explicând colegilor de partid contextul întâlnirii pe care a avut-o duminică cu Dacian Cioloș, spunându-le că nu au motive de îngrijorare. Documentul a fost distribuit pe un grup de Facebook al formațiunii intitulat "Poiana".

”Am văzut că a creat emoție întâlnirea mea de ieri (duminică -n.r.) cu Dacian Cioloș. Vă spun privindu-vă în ochi prin ecran că nu aveți de ce să vă îngrijorați. USR nu este o victimă, nu știu dacă a fost vreodată, dar de o vreme bună nu este cert o victimă. Vă spun explicit că nimic din ce s-a petrecut ieri (duminică – n.r.) nu a fost o întâmplare surprinzătoare. Am asumat o întâlnire firească de stat de vorbă despre ce variante avem pe masă, pentru că în acest context de emoție publică cu ordonanța și căutarea de opțiuni trebuie ca USR să genereze o perspectivă vizibilă de speranță. Aceasta este cheia în care trebuie citit evenimentul de ieri", a spus Dan Barna, în mesajul adresat colegilor din USR.

Acesta vorbește despre existența a două viziuni în partid, cea a unui USR cu țeluri mari, de guvernare și câștigare a alegerilor, și o alta care pune USR în lumina unui "partid relativ de nișă".

”Am citit reacțiile voastre, temerile, îndoielile. Le știu și sunt conștient de ele. Dar vă spun un lucru pe care vreau să îl avem cu toți în vedere: politica o facem pentru electorat nu pentru noi înșine. Avem două viziuni în partid: Să câștigăm alegerile și să guvernăm pentru a salva România sau să rămânem un partid relativ de nișă, simpatic și vocal", prevede documentul intern al USR.

În schimb, Dan Barna le reproșează colegilor scurgerea de informații din interiorul partidului, amintindu-le de un sondaj IMAS care arăta că 70% dintre cei chestionați își doresc o candidatură pe liste comune a USR și Mișcarea România Împreună. Liderul USR mai spune că unii membri înțeleg greșit transparența, amintind de zicala: ”știți elasticul descusut la chiloți, dar eu sunt un profesionist”.

Acesta își încheie mesajul cu solicitarea de a nu mai ataca partidul și colegii din USR, în schimb să-și focuseze atenția și energia în pregătirea pentru guvernare.

Mesajul intern al liderului USR vine în contextul unor voci care acuză lipsa de transparență și democrație în partid și faptul că Barna a mers singur, duminică, ca să negocieze Cioloș. Potrivit unor surse politice, membrii USR se întreabă unde mai este transparența și democrația, dacă "Barna a bătut palma cu Cioloș"ca să-l pună pe fostul premier cap de listă la alegerile europarlamentare.