Legea pentru combaterea spălării banilor apare pe ordinea de zi a plenului de luni al Camerei Deputaților, după ce adoptarea acesteia a fost amânată săptămâna trecută. Liviu Dragnea a explicat că deputații nu au votat, deoarece PNL și USR nu au fost de acord cu unele prevederi anunță Mediafax.

Stelian IonFoto: Camera Deputatilor

De cealaltă parte, USR a susținut că proiectul de lege nu a primit votul deputaților pentru că PSD pierde majoritatea în forul inferior al Legislativului.

Pe ordinea de zi a plenului de luni al Camerei Deputaților, figurează proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, potrivit site-ului instituției.

Votul asupra inițiativei privind combaterea spălării banilor a fost amânat, în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, motivul invocat fiind neprimirea raportului deputaților din Comisia juridică asupra proiectului de lege.

Ulterior amânării votului, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Legea privind combaterea spălării banilor nu a fost adoptată, fiindcă Opoziția este nemulțumită de unele amendamente, însă acestea sunt prevăzute expres în directiva UE și dacă nu sunt transpuse riscăm să continue procedura de infringement.

"Din ce mi-a spus liderul grupului deputaților PSD, domnul Daniel Suciu, grupurile parlamentare PNL şi USR nu sunt de acord cu unele prevederi, dar ele sunt prevăzute în Directivă în mod explicit. Nici eu nu sunt de acord cu unele prevederi, dar sunt prevăzute în Directivă în mod explicit. Şi s-a stabilit să mai fie discuţii săptămâna aceasta sau începutul săptămânii viitoare, pentru că există riscul, dacă nu introducem în lege prevederile care sunt explicite în Directivă, să se continue procesul de infringement, ceea ce nu ar fi de dorit", a declarat Liviu Dragnea, miercuri la Parlament.

În replică, deputatul USR, Stelian Ion, a declarat, miercuri, la Parlament, că Liviu Dragnea, pierde majoritatea, "cel puțin" în rândul deputaților.

"Ceea ce a spus Liviu Dragnea este parțial adevărat în sensul că, într-adevăr, noi ne-am opus pe anumite chestiuni și am fi votat împotrivă în plen. Știți foarte bine că au trecut toate multe proiecte față de care noi ne-am opus, de fiecare dată, argumentat. Acelea au trecut la vot. Ce trebuie să se înțeleagă este că Liviu Dragnea, cel puțin în Camera Deputaților, pierde majoritatea. Acest proiect, chiar cu opoziția noastră și a PNL, dacă ar fi avut majoritatea pe care a folosit-o de atâtea ori ar fi putut trece. Nu are majoritatea, nu trece, ceea ce este grav, pentru că România poate fi condamnată pentru această chestiune legată de implementarea unei directive", a spus Stelian Ion.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, vineri, într-o conferință de presă la Bistrița, că ALDE susține Legea pentru combaterea spălării banilor, însă aceasta trebuie să respecte principiile statului de drept și că legea nu poate încălca drepturile și libertățile individuale, așa cum s-a întâmplat în România ultimilor 10 ani.

"Legea spălării banilor trebuie să respecte principiile statului de drept. Când vorbim de principiile statului de drept, pentru noi ca liberali, principiul esențial este de apărare a drepturilor și libertăților individuale. Nu se pot încălca aceste drepturi așa cum s-a făcut în România ultimilor 10 ani, printr-o bătaie de joc la adresa cetățenilor cu procese fabricate, cu probe false, cu ascultări telefonice și așa mai departe. Orice lege trebuie să respecte aceste norme esențiale care sunt respectate peste tot în Europa, în UE", a declarat președintele ALDE, întrebat dacă susține proiectul de lege.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a admis, marți, amendamente care introduc în legea privind spălarea banilor o categorie intitulată "persoanelor expuse public", din care face parte Președintele României, membrii Guvernului, parlamentarii, conducerile partidelor și judecătorii CCR.

Pe 19 iulie, Comisia Europeană a anunţat că trimite România, Grecia şi Irlanda în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că nu au pus în aplicare normele în materie de combatere a spălării banilor, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Termenul pentru transpunerea de către statele membre în legislaţiile lor naţionale a celei de-a patra directive europene privind combaterea spălării banilor a fost 26 iunie 2017.