Șeful departamentului de comunicare al ALDE european, Didrik de Schaetzen a declarat vineri că situația excluderii ALDE România din grupul european va fi discutată în Consiliul ALDE Europa din luna noiembrie de la Madrid. Cererea a fost formulată de un politician austriac în vară.

Congres ALDEFoto: Hotnews

"Într-adevăr, confirm că în cadrul Consiliului ALDE de vineri, 9 noiembrie, este pe agendă excluderea ALDE România, o solicitare făcută nu de partidul spaniol Ciudadanos, ci de partidul liberal din Austria. Consiliul va decide dacă va fi doar o dezbatere, dar ei sunt în măsură să decidă, dar nu pot specula ce vor face. Au trei opțiunii - pot ține cont de recomandarea făcută de autorii scrisorii, o pot ignora sau pot găsi o cale de mijloc. Nu au nicio obligație să pună în aplicare. Va fi pe agendă și va fi discutat subiectul. Consiliul din Madrid poate lua decizia finală de a exclude sau nu ALDE România, nimeni altcineva", a afirmat Didrik de Schaetzen, șeful departamentului de comunicare al ALDE european, citat de Mediafax.

Clarificările vin în contextul în care în ultimele zile au existat contradicții cu privire la o posibilă decizie pe care ALDE european o va lua în privința partidului din România.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE a declarat că lucrurile au fost clarificate, în luna aprilie, odată cu vizita la București a unei delegații ALDE Europa, care a realizat un raport ce prevederea menținerea formațiunii conduse de Tăriceanu în ALDE Europa.

În august, Beate Meinl-Reisinger, lider al formaţiunii Forumul Liberal Noua Austrie (NEOS), i-a trimis o scrisoare preşedintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, în care cere excluderea formaţiunii omonime din România.