​Românii din Italia cred că vizita președintelui Iohannis în Peninsulă este un început pentru rezolvarea problemelor pe care le au. Șeful statului este și el convins că imaginea lor în Italia „se va schimba considerabil”.

Klaus Iohannis printre romanii din ItaliaFoto: Captura video

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți cu românii din Italia, la finalul vizitei în Peninsulă. Întrebat dacă imaginea acestora se va schimba după acest moment, șeful statului a răspuns:“Cred că se va schimba considerabil”.

Ce spun românii din Italia:

“Mi-a plăcut vizita de azi. Nu ştiu dacă o vizită poate schimba cu mult situaţia românilor din Italia. Mai aşteptăm vizite, şi nu doar din partea preşedintelui. Problemele românilor sunt salariile mici, munca la negru etc. Românii din Italia sunt persoane care muncesc, dar au nevoie şi de sprijinul autorităţilor”, spune pentru Hotnews.ro Isabela Giubelan, avocat la Salerno.

“Preşedintele este o persoană deschisă dialogului, însă nu doar el poate face o schimbare, ci e nevoie de noi toţi. Trebuie să ne comportăm bine şi la locul de muncă, să respectăm legea, ca să fim şi noi respectaţi. De multe ori, probleme sunt create chiar de noi, e multă dezbinare şi discordie în comunitate”, ne spune Talia Petcu.

“A fost o întâlnire emoţionantă. Deşi trăim departe de atâţia ani, dorul de casă rămâne, iar copiii noştri vor să se întoarcă în România. Vizita de azi să sperăm că poate fi o rază de soare spre viitor” a spus Paula Mitrache, celebră în Italia pentru hitul “Dragostea din tei”, stabilită de 26 de ani Italia, din care ultimii petrecuţi în Sardinia.

Monica Mitrică trăieşte de 18 ani în Italia şi consideră pozitiv faptul că preşedintele a dorit să se întâlnească cu membri ai comunităţii. “E o onoare pentru noi să fim aici, e prima dată când are loc o vizită bilaterală la acest nivel după foarte mult timp. Românii din Italia sunt bine integraţi, însă probleme mai sunt: e vorba despre lipsa documentelor la muncă, mai ales pentru cei care au venit în ultimii 10 ani, sau repatrierea celor decedaţi”.

Alexandru Neacşu, preşedinte de asociaţie la Roma, ne spune că “se vor îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări, dar bunăstarea românilor de peste graniţe depinde şi de ei înşişi, şi de sprijinul guvernului. Românii au nevoie de unitate, de mai mult sprijin de la guvern şi de o implicare mai puternică în viaţa socială de aici, din Italia”.