​Fostul ministru al Justiției, liberalul Cătălin Predoiu, susține că ordonanța de urgență promovată de Tudorel Toader închide DNA.

Catalin PredoiuFoto: HotNews.ro

Predoiu se referă la articolul din OUG potrivit căruia pentru a rămâne în funcție procurorii din Parchetul General, DIICOT și DNA trebuie să aibă o vechime de 10 ani în magistratură, iar în cazul DNA să fi susținut un concurs. Potrivit legii actuale, pe lângă condițiile de vechime era necesară susținerea unui interviu, procedură menținută în OUG în cazul DIICOT.

„​Prin art.VII din Ordonanța publicată astăzi, ministrul Toader a închis practic DNA. El oferă astfel, cu puțină întârziere, un răspuns întrebării lansate public de Liviu Dragnea: ”Mai există DNA?!”. Răspunsul este nu, de azi nu mai există. Ordonanța trimite acasă zeci de procurori DNA, oprind astfel anchete, descurajând întreaga instituție, încurajând lumea corupției. Iar MCV este începând de astăzi un acronim pentru Marea Corupție Veselă”, a scris Predoiu, pe Facebook.

Articolul VII din OUG prevede:„Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență își desfășoară activitatea în cadrul parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT si DNA, precum și în cadrul celorlalte parchete rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și legea 304/ 2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Condițiile de numire la DNA, potrivit OUG:Pentru a fi numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop.