Guvernul va da luni OUG pe legile Justiției, au declarat surse politice pentru Hotnews.ro. De altfel luni, la prima oră este programată o ședință de Guvern, ședință confirmată oficial de ministrul de Externe Teodor Meleșcanu. De precizat că Viorica Dăncilă urmează să înceapă tot luni o vizită oficială in Turcia.

Viorica Dancila si Liviu DragneaFoto: Agerpres/AP

Premierul ar urma să lipsească din țară o săptămână. De altfel, Meleșcanu a confirmat că Viorica Dăncilă va efectua o deplasare externă care va dura întreaga săptămână. „Da, confirm. Va fi de o săptămână, este o deplasare în Turcia care va fi în ziua de luni, marți și miercuri vor fi Dubai și Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite, după care se va merge în Kuweit”, a spus ministrul de Externe.

Întrebat dacă va avea loc o ședință de Guvern luni dimineață pe legile Justiției acesta a răspuns afirmativ. "Era programată o ședință de Guvern de la ora 09.00 pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență pe legile justiției", a spus ministrul de externe.

Teodor Meleșcanu a făcut declarații după o întâlnire cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Hotnews.ro a relatat săptămâna trecută că OUG pe legile Justiției vor modifica două prevederi - articolul care prevede pensionarea anticipată a magistraților în sensul eliminării vechimii de 20 de ani modificare introdusă în Legea 303/2004 privind statutul magistraților și articolul referitor la revocarea membrilor CSM din Legea 317/2004 privind CSM.

Sursele citate susțin că s-a decis acceptarea a două observații din cele șapte făcute de Comisia de la Veneția. "Este vorba de faptul că revocarea membrilor CSM se face mult prea ușor iar acest lucru va creea instabilitate la nivelul instituției. Cel de-al doilea aspect corectează riscul ca actul justiție să fie blocat prin pensionarea magistraților cu o vechime în muncă de 20 de ani", au explicat sursele Hotnews.ro.

Totodată, senatorul PSD Șerban Nicolae, a declarat joi că este nevoie ca Guvernul să modifice Legile justiției printr-o ordonanță de urgență în maximum trei zile de la apariția în Monitorul Oficial a modificărilor la legea privind Statutul magistraților.

Citește și: