În prima ieșire publică după referendum, cu ocazia ceremoniei de decorare a unor supraviețuitori ai Holocaustului, președintele Klaus Iohannis a susținut că pacea socială a fost pusă în pericol în România, dând exemplul referendumul pentru familie.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Atunci când pacea socială este pusă în pericol, și avem, din păcate, suficiente exemple în acest sens în ceea ce s-a întâmplat în România ultimelor săptămâni, în pregătirea referendumului pentru modificarea Constituției, este nevoie de o abordare matură și o deschidere către dialog a tuturor actorilor relevanți din societate. Primul pas către restabilirea păcii sociale este abandonarea discursului urii și asumarea faptului că numai prin toleranță putem depăși, împreună, acele falii care riscă să ne dezbine. Să lăsăm trecutului toate aluviunile de ură, indignare, gânduri negre și să ne îndreptăm energiile către viitorul nostru! Să facem pentru toți românii o țară în care să trăim în bună înțelegere, fără spaime și tulburări provocate de pericole imaginare! România aparține tuturor românilor! Deși diferiți, suntem toți români și vrem să mergem mai departe împreună într-o țară care și-a însușit și respectă principiile și valorile comune europene”, a spus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Care sunt în viziunea Bisericii cauzele care au dus la participarea slabă la referendum: Întrebarea neclară și „asocierea cu un anumit personaj politic”, Liviu Dragnea

91,56% dintre cei care au participat la referendum au votat pentru familia formată din bărbat și femeie, în vreme ce voturile împotrivă au reprezentat 6,47%. Potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central (BEC), prezența a fost de 21,1%, referendumul neîntrunind condițiile de validare.

Potrivit datelor BEC, după centralizareaproceselor verbale din 19.040, numărul total al participanților la referendum a fost de 3.857.308. Dintre aceștia, DA 3.531.732, adică 91,56%, au votat DA, în vreme ce 249.412, reprezentând 6,47%, au optat pentru NU.

Numărul voturilor nule a fost de 76.111.