Deputatul USR Stelian Ion a declarat marţi că Ministerul Justiţiei propune în cazul Ordonanței 6/2016 privind mandatele de supraveghere ca protocoalele încheiate de SRI cu alte instituţii să fie declarate nule, la fel şi probele obţinute în baza acestor protocoale, potrivit Agerpres.

Stelian IonFoto: Camera Deputatilor

"Ministerul Justiţiei propune următoarele (la OUG 6/2016 - n.r.): în primul rând propune ca toate protocoalele încheiate de SRI cu celelalte instituţii să fie declarate nule, fără nicio diferenţiere, că este vorba de vreun protocol care doar asigură accesul la sistemele tehnice şi fără nicio diferenţiere. După aceea, se propune ca toate probele obţinute în baza acestor protocoale să fie la rândul lor declarate nule, nu de către instanţă, cum ar fi normal, ci de către legiuitor. Se propune un nou caz de revizuire, astfel încât toate cauzele judecate definitiv în care au fost administrate aceste probe declarate nule, pentru că au fost obţinute în baza protocoalelor, să fie supuse revizuirii", a precizat Stelian Ion, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres.

El a arătat că Parchetul General a avertizat, în punctul de vedere la OUG 6, asupra consecinţei "dezastruoase" a respingerii acestei ordonanţe, menţionând că peste 5.000 de dosare ar urma să fie închise.

"Aceste trei elemente sunt cele mai importante. În acelaşi timp, Parchetul General a spus, în punctul tău de vedere, care ar fi consecinţa unei respingeri totale a Ordonanţei 6 şi consecinţele sunt dezastruoase pentru că sunt mii de cazuri, peste 5.000 de cazuri care vizează nu doar infracţiuni de corupţie, ci şi infracţiuni de criminalitate organizată, trafic de droguri, trafic de persoane, şi aşa mai departe, terorism, sunt infracţiuni şi sunt dosare care ar rămâne fără suport probator, astfel încât este foarte probabil să fie închise aceste dosare ca urmare a unei respingeri a Ordonanţei 6", a adăugat deputatul USR.

Stelian Ion a arătat că în punctul de vedere al Ministerului Justiţiei principala propunere este de respingere a OUG, dar că există mai multe variante.

Potrivit deputatului USR, la DNA sunt peste 400 de dosare, cele mai multe - circa o mie de dosare - sunt la DIICOT, iar restul la Parchetul General şi parchetele de pe lângă curţile de apel şi cele inferioare. "Deci foarte multe dosare nu se referă neapărat la corupţie, se referă şi la alt gen de infracţiuni şi este foarte grav că o asemenea propunere vine din partea Ministerului Justiţiei", a precizat deputatul USR.

El a subliniat că, "pe lângă gravitatea acestor propuneri, este şi o superficialitate foarte mare, pentru că nu sunt nici măcar norme tranzitorii care să spună ce se întâmplă cu dosarele în perioada 2016 şi 2018".

"Acesta este un motiv suplimentar pentru care s-a amânat astăzi şedinţa, pentru că nu pot fi puse în practică, sunt superficial făcute de Ministerul Justiţiei, nu sunt norme tranzitorii, astfel încât totul rămâne în aer, rămâne hazardului şi interpretării de la caz la caz, ceea ce poate dă naştere unor soluţii diferite", a mai spus Stelian Ion.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Nicuşor Halici, a declarat, marţi, că dezbaterea Ordonanţei de Urgenţă 6/2016 referitoare la mandatele de supraveghere a fost amânată pentru a analiza punctele de vedere ale Ministerului Justiţiei şi Parchetului General, menţionând că sunt mai multe variante - de respingere totală, parţială sau de admitere parţială a acestei OUG.

În 25 septembrie, secretarul de stat în MJ Mariana Moţ a prezentat, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, posibilele efecte în eventualitatea respingerii OUG 6/2016 privind mandatele de supraveghere, precizând că Ministerul Justiţiei propune, în acest caz, introducerea unui nou temei de revizuire a sentinţelor.

Pe 18 septembrie, deputatul PSD Florin Iordache a declarat că protocoalele au produs "probe nelegale" și cetățenii afectați "trebuie să aibă posibilitatea revizuirii".