PNL a adresat Biroului Electoral Central o solicitare vizând mai multe măsuri care pot constitui instrumente de prevenire a unor eventuale fraude la referendumul de revizuire a Constituției, referitoare la procesul verbal din seara de 6 octombrie sau la posibilitatea votării pe liste suplimentare.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

Într-un comunicat transmis vineri, PNL anunță că a solicitat ca procesul verbal încheiat în seara zilei de sâmbătă, 6 octombrie, care trebuie să cuprindă inclusiv numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne în prima zi a referendumului, să fie unul tipizat/standard obligatoriu a fi încheiat în forma prestabilită, cu menționarea numărului persoanelor care au participat la vot pe liste permanente separat de numărul persoanelor care au participat la vot pe liste suplimentare. În acest moment, tipizatul menționat nu este înscris în anexele ghidului electoral, susțin liberalii.

Totodată, PNL a solicitat "interpretarea normei care prevede verificarea "integrității” materialelor electorale, înaintea începerii procesului de votare în dimineața zilei de duminică, 7 octombrie, în sensul verificării listelor electorale și confruntării acestora cu procesul verbal încheiat în seara zilei de 6 octombrie".

În același timp, PNL cere ca prevederea referitoare la posibilitatea votării pe liste suplimentare să fie interpretată strict în sensul Legii 3/2000, articolul 21, respectiv aceea potrivit căreia președintele biroului electoral al secției de votare este cel care înscrie în listele suplimentare, pe baza actului de identitate, alegătorii care votează în altă localitate decât cea de domiciliu.

"Astfel, solicităm BEC emiterea unei instrucțiuni care să interzică altor membri ai secției de votare de a gestiona listele suplimentare" afirmă liberalii.

De asemenea, liberalii solicită Biroului Electoral Central "instituirea obligativității completării declarației pe propria răspundere, în cazul alegătorilor care votează pe listele suplimentare, în care să se menționeze că nu și-au mai exercitat votul la o altă secție de votare."