Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu a vorbit, miercuri seara, in plenul Parlamentului European despre implicatiile situatiei din Gaza, evidentiind faptul ca separarea in fapt a fasiei Gaza de malul de vest al Iordanului complica dar si simplifica un tablou deja complex, se arata intr-un comunicat al Grupului socialist european din PE.

"Separarea in fapt a fasiei Gaza de malul de vest al Iordanului, pe de o parte complica si mai mult un tablou deja complex, dar, pe de alta parte, il si simplifica", a afirmat Pascu,

vicepresedinte al Comisiei de afaceri externe a PE.

"In primul rand, aceasta separare a facilitat dialogul dintre Israel si Autoritatea Palestiniana stabilita pe malul de vest al Iordanului. In al doilea rand, a izolat radicalismul islamic militant, permitand o abordare mai clara a acestuia. Deoarece, pe de o parte, in Gaza ii avem pe liderii radicali ai Hamas, pe de alta restul populatiei. Or, sub acest aspect, nu este un secret pe cine trebuie sa sprijinim", a explicat Pascu.

In opinia lui Ioan Mircea Pascu, in prezent avem, in locul a doi factori ai ecuatiei (unul clar,

Israelul, altul mai putin clar, Palestina), trei factori clar delimitati, incluzand Gaza.

Interventia eurodeputatului social-democrat a avut loc in cadrul discutiei din plenul PE

asupra situatiei din Gaza, dezbatere la care a fost prezent si Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, se afirma in comunicat.