​Discuțiile privind ordonanța care va modifica legile justiției, după indicațiile Comisiei de la Veneția, vor fi reluate vineri, sau cel târziu sâmbătă, între Tudorel Toader, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au declarat surse politice.Potrivit surselor citate, proiectul de ordonanță nu va ajunge joi seara la CSM, deoarece nu s-a ajuns la o formă finală în coaliție.

Tudorel Toader, in SenatFoto: Captura Privesc.eu

Discuțiile vor fi reluate, cel mai probabil vineri, după ce Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu se vor întâlni separat să discute despre legea offshore.

Sursele politice au declarat, pentru Mediafax, că după ce varianta finală va fi acceptată de toată lumea, Tudorel Toader va avea o nouă discuție cu reprezentanții Comisiei de la Veneția pentru a informa despre propunerile de modificare.

Ministrul Justiției Tudorel Toader, președintele PSD, Liviu Dragnea și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au discutat joi, timp de o oră, legat de modificările ce trebuie aduse pentru ca legile justiției să respecte indicațiile din raportul preliminar al Comisiei de la Veneția.

În raportul preliminar, din luna iulie, Comisia de la Veneţia recomanda autorităţilor din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Recomandări:

- "să reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire / revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei";

- "să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluţiile procurorilor pentru situaţiile de nefundamentare";

- "să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor".

Comisia de la Veneţia constată în raportul de evaluare, la punctele 38 şi 39, că, potrivit propunerilor, CSM primeşte un "rol decisiv" de responsabilitate în procedurile de numire şi revocare a magistraţilor.

"Modificarea majoră care derivă, în noul sistem, este că preşedintele va fi exclus în totalitate din procedurile de numire şi revocare", observă Comisia de la Veneţia.

"Procesul legislativ, care a generat clivaje majore în societatea din România, a fost criticat pentru că a fost excesiv de rapid, din cauza lipsei transparenţei şi pentru că a fost efectuat în absenţa consultărilor complete şi eficiente", concluzionează Comisia de la Veneţia.

Un raport final va fi dat, de către experții Comisiei de la Veneția, la jumătatea lunii octombrie.