Deputatul PNL Ovidiu Raețchi spune că se simte un vânt suflând dinspre Moscova, în contextul în care auzim tot mai des declarații de ură și dispreț față de Europa, iar demnitari pe care îi credea sănătoși la cap provoacă fake-newsuri despre homosexuali. El critică și PNL despre care sugerează că îmbrățișează valorile conservatoare cu pioșenie mimetică și iliberală.

Ovidiu RaetchiFoto: Facebook - Ovidiu Raetchi

Afirmațiile au fost făcute în plenul Camerei Deputaților, în contextul referendumului pentru redefinirea familiei care va avea loc în acest weekend.

”Auzim declarații de ură și dispreț față de Europa, auzim solicitări articulate de a părăsi UE, auzim atacuri la adresa unor state partenere, observăm înlățuindu-se o serie de argumente agresive și discriminatoare la adresa minorităților sexuale. Demnitari pe care în mod normal îi consideram sănătoși la cap, provoacă fake-news-uri despre legalizarea căsătoriei cu animale pentru a-și justifica pozițiile anti-occidentale. Avem epidemii grave pentru că majoritatea PSD-ALDE a îngropat în Parlament Legea vaccinării. În acest context întunecat și periculos, în care poți simți un vânt suflând dinspre Moscova, e esențial să reafirmăm o serie de principii de bază al gândirii liberale”, a declarat Raețchi, citat de Mediafax.

Deputatul PNL, mai spune că este nevoie în formațiunea sa de o moțiune liberală autentică, în perspectiva viitorului congres al partidului și că se va număra printre promotorii unei astfel de moțiuni. El amintește că la ultimul congres al PNL a avut câștig de cauză o moțiune conservatoare (PNL a devenit membru PPE).

”România are azi nevoie ca de aer de liberalism. De apărarea unui spațiu cât mai amplu al drepturilor și libertăților individuale împotriva agresiunilor "jandarmilor", "inchizitorilor" și "îndreptățiților" de tot soiul. PNL însuși, pentru a sluji cât mai bine România, are nevoie de liberalism. (...) Valorile conservatoare trebuie analizate lucid, nu îmbrățișate cu pioșenie mimetică, necritică și iliberală”, mai argumentează Raețchi.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a spus că partidul susţine referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie, dar nu va impune membrilor cum să voteze, pentru că fiecare se va poziţiona „în funcţie de cum îi dictează conştiinţa”. Prin urmare unii liberali s-au poziționat contra inițiativei civice a Coaliției pentru familie, iar alții pro.

Orban a mai anunțat că va merge la referendumul pentru revizuirea Legii fundamentale.