Camera Deputaților va dezbate și vota, în plenul de miercuri care va începe la ora 10.00, moțiunea simplă „Tripleta Dăncilă-Vâlcov-Teodorovici sugrumă administrația publică locală din România” prin care liberalii cer demisia ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

PNL a depus săptămâna trecută o moţiune simplă pe Finanţe,prin care i se cere lui Eugen Teodorovici să adopte de urgență un set de nouă măsuri și să-l dea afară pe Darius Vâlcov de la conducerea MFP. Moțiunea este semnată de 65 de parlamentari.

"Dacă domnul Dragnea a eșuat în anul 2013 cu înșelătorul proiect al descentralizării, demarați dumneavoastră o amplă reformă care să genereze o descentralizare financiară clară, cât mai repede, prin care primarii să aibă pentru fiecare competență primită în plus și banii necesari pentru a o îndeplini. Nu intrați în corul domnului Dragnea care vântură în fața oamenilor strategii pentru anul 2040! Fiți pragmatic și găsiți soluții pentru bugetul viitor, care în mai puțin de o lună și jumătate ar trebui să ajungă la Parlament pentru dezbatere și aprobare", se arată în textul moțiunii simple a PNL.

Liberalii îi cer ministrului Eugen Teodorovici să-și îndeplinească prerogativele de ministru al Finanțelor și să nu se mai comporte ca o vedetă de televiziune.

"În textul moţiunii nu v-am solicitat altceva decât să vă îndepliniţi prerogativele de ministru şi să vă opriţi din comportamentul de vedetă de televiziune. Nu ne-aţi convins până acum că dumneavoastră conduceţi ministerul, ci suntem şi mai puternic convinşi că dl Vâlcov este şeful politicii bugetare, iar dl Mişa vă joacă pe degete în privinţa politicii fiscale. Uneori, nu vi se dă voie nici să vorbiţi, pentru că vă ia microfonul dl Viorel Ştefan. Degeaba tot promiteţi lucruri rezonabile, pentru că în realitate nu se întâmplă nimic", potrivit sursei citate.

Opoziția mai susține că de când acesta este ministru, în doar șapte luni de zile, "dobânzile plătite depășesc 8,37 miliarde lei, iar pentru tot anul 2018 veți depăși 14 miliarde de lei pentru dobânzi".

"Guvernul se împrumută tot mai mult, nu ca să construiască autostrăzi și căi ferate, nu ca să modernizeze școli și spitale, ci ca să asigure cheltuielile curente ale statului român. Ați ajuns în aceeași disperare financiară prin care trec unii românii care se împrumută resemnați la CAR sau în bănci, nu pentru a cumpăra bunuri sau a face investiții, ci pentru a-și plăti factura la curent sau pentru a pune ceva pe masă, de sărbători", conform textului moțiunii simple.

În finalul documentului, PNL îi solicită lui EUgen Teodorovici să dispună "de urgență" un set de măsuri.

"Eliminați imediat supra-acciza la carburanți pentru a opri ritmul amețitor de creștere a prețurilor! Așa cum Mișa a introdus-o peste noapte, și dumneavoastră o puteți elimina în câteva zile, dacă vreți și dacă chiar dumneavoastră conduceți ministerul. Stă în puterea dumneavoastră de ministru să domoliți inflația și pierderea puterii de cumpărare, care a degradat standardul de viață pentru peste 80% dintre români. Opriți supraîndatorarea românilor și a copiilor încă nenăscuți. Demonstrați românilor că, în plină creștere economică, puteți să acoperiți măcar cheltuielile curente – pensii, salarii, servicii medicale și de educație. Folosiți banii publici pentru modernizarea României, nu pentru plata dobânzilor de miliarde către creditori. Demarați imediat proiecte majore de investiții. Vreți bani mai mulți la buget, atunci investiți! Construiți ceva în țara asta! Știți bine că nu poți la infinit să mulgi o vacă, fără să-i dai apă și de mâncare. Dacă pentru acest obiectiv trebuie să faceți meditații cu doamna Plumb și să o învățați cum se aduc fondurile europene în România, făceți-o!", se arată în text.

O altă cerință se referă la alocarea către primării a unei cote mai mari din TVA.

"Lăsați, de la 1 ianuarie 2019, 100% din impozit către administrația locală! Numai așa veți repara o parte din erorile financiare făcute anul acesta. Asigurați primăriilor un buget minimal la nivelul cheltuielilor din 2018, nu din 2017! Cheltuielile primăriilor prilejuite de inflație și de alte transferuri de sarcini sunt mai mari cu cel puțin 10% în anul 2018, față de anul trecut. Alocați bani în bugetul de stat pentru politicile naționale. Nu mai transferați poveri bugetare suplimentare de la Guvern către primării, căci mai mult de jumătate dintre acestea nu au bani nici pentru factura la curent. Nu mai distribuiți bani din fondul de rezervă! Banii din buget nu sunt ai PSD, ci ai românilor! Implementați mecanisme transparente pentru cheltuirea banilor publici, pentru că asta ați promis că veți face atunci când ați fost învestit. Nu mai confiscați banii agonisiți de primării. Stimulați investițiile locale și răsplătiți economia bugetară pe care o fac primarii gospodari, nu o pedepsiți. Înapoiați, prin investiții, banii luați din excedentele acumulate de primarii chibzuiți până la 31 decembrie 2017. Alocați cote mai mari din TVA către primării. Colectați mai bine din marea evaziune fiscală și distribuiți pe măsură către primării și consilii județene", completează liberalii.

Documentul se încheie cu o solicitare legată de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă.

"În final, vă reiterăm: dați-l afară pe Darius Vâlcov de la conducerea Ministerului Finanțelor Publice", se încheie textul moțiunii simple.