Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi tacit patru proiecte de lege care prevăd că directorii şi adjuncţii Serviciului Român de Informaţii (SRI), Serviciului de Informaţii Externe (SRI), Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) nu pot ocupa aceste funcţii decât pentru un mandat de maximum patru ani, iar directorul SRI poate fi demis şi la propunerea a cel puţin o treime din numărul total de parlamentari, informează Agerpres.

Liviu PlesoianuFoto: Facebook/ Liviu Plesoianu

Proiectele aparţin deputatului PSD Liviu Pleşoianu, iar în toate patru preşedintele României este păstrat în procedurile de numire a celor patru directori de servicii.

"SRI este condus de un director cu rang de ministru numit de Parlament, în şedinţă comună, la propunerea preşedintelui României, pentru un singur mandat ce nu poate depăşi durata de 4 ani. Eliberarea sa din funcţie se face în şedinţă comună a Parlamentului, la propunerea preşedintelui sau a cel puţin o treime din numărul total de deputaţi şi senatori", prevede proiectul de lege pentru modificarea legii privind organizarea şi funcţionarea SRI.

În prezent, legile de organizare și funcționare a SRI, SIE, SPP și STS nu conțin nicio prevedere legată de numărul posibil de mandate pe care le pot ocupa directorii acestora, prim-adjuncții și adjuncții, precizează Mediafax.

Termenul pentru dezbatere şi vot final la aceste proiecte a fost 26 septembrie. Proiectele vor merge acum la Senat, care este Camera decizională.