​Călin Popescu Tăriceanu susține că la nivelul Comisiei Europene nu există „expertiza necesară pentru a analiza obiectiv și cuprinzător” modificările aduse la București legilor Justiției. Liderul ALDE precizează că observațiile Comisiei de la Veneția ar putea fi „integrate” în legislație, pentru a le da „un confort suplimentar celor de la Comisia Europeană”.

Dragnea si TariceanuFoto: Agerpres

„Să vedem observațiile Comisiei de la Veneția și, de ce nu, să le integrăm, astfel încât să dăm un confort suplimentar celor de la Comisia Europeană care nu au expertiza necesară pentru a analiza obiectiv și cuprinzător toate modificările pe care noi le-am propus cu toate că Comisia avea la îndemână un reper important, și anume avizul CCR care integrează opiniile Comisiei de la Veneția”, a declarat, marți, Tăriceanu.

Întrebat dacă România va scăpa de MCV, având în vedere declarațiile lui Frans Timmermans în Comisia LIBE, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: "Nu vă spun o noutate. E un paradox la care domnul Timmermans refuză să se refere la el. România are de 11 ani acest MCV, dar cum se face de nu a văzut existența protocoalelor, a ingerinței serviciilor de informații, a abuzurilor din justiție. Sigur că dacă acesta achiesează la astfel de realități, atunci trebuie să își recunoască eșecul său și atunci normal că a evitat să intre în acest subiecte și să ducă discuția în zona statului de drept și a combaterii corupției. Aceasta trebuie continuată, dar nu poate fi făcută acceptând daune colaterale. Nu putem să acceptăm acest lucru" .

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat, luni, în timpul dezbaterii din Comisia LIBE privind situația din România, modificarea legilor Justiției, afirmând că CE nu va ezita să aducă "în fața instanței guvernul român dacă regulile sunt încălcate".

Oficialul european a mai declarat că protestatarii din 10 august nu pot fi definiți ca fiind "huligani", din imaginile vizionate în acea perioadă reieșind că aceștia au fost pașnici. Timmermans a precizat anterior că a privit șocat când protestatarii au fost bătuți atunci în Piața Victoriei.

Pe 3 octombrie, Parlamentul European va avea o dezbatere asupra protestelor violente din 10 august, la care este invitat să participe și premierul Viorica Dăncilă.