​Rezoluția privind situația din România care urma să fie adoptată în octombrie în Parlamentul European a fost amânată pentru sesiunea din noiembrie. Motivul amânării îl reprezintă faptul că președintele Klaus Iohannis ar trebui de asemenea să vină în Parlamentul European de la Strasbourg pentru a susține un discurs privind viitorul Europei și s-a dorit separarea celor două chestiuni, au precizat surse europarlamentare.

Parlamentul European, sediul din StrasbourgFoto: Parlamentul European

Textul rezoluției va fi redactat de către comisia LIBE (pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne). Europarlamentarul Siegfried Mureșan anunțase că în cadrul acestei comisii va exista o discuție despre România în prezența prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans. Norica Nicolai, eurodeputat ALDE, a declarat pentru Mediafax ca aceasta va avea loc luni.

Pe 3 octombrie, în prima sesiune plenară, va avea loc dezbaterea privind protestul din 10 august din România, urmând să fie invitat premierul României, Viorica Dăncilă. Inițiativa aparține grupului Verzilor, cei care au propus și dezbaterea din februarie privind modificarea legilor Justiției din România.

Președintele Iohannis este programat să participe la cea de-a doua sesiune plenară, în perioada 22-25 octombrie.