Nemulțumirile lui Liviu Dragnea față de ministrul Justiției, Tudorel Toader, rămân motiv de tensiune în Coaliție. Liderul PSD, Liviu Dragnea, insistă că Toader ocupă în Guvern un loc al PSD, precizând că i-a spus asta și șefului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cel care l-a propus pe actualul ministru al Justiției.PSD a decis în Comitetul Executiv (CEx) ca o remaniere să aibă loc după referendum.

Dragnea si TariceanuFoto: Agerpres

„Am vorbit și cu domnul Tăriceanu ieri. Ministrul Justiției, domnul Toader, este pe un loc al PSD, negocierea a fost foarte clară: sunt patru ministere asumate de ALDE - Energie, Mediu, Relația cu Parlamentul și Externe. Celelalte sunt asumate de PSD”, a declarat Liviu Dragnea, în contextul în care în după referendum este anunțată o remaniere.

Întrebat dacă el este nemulțumit de ministrul Justiției, liderul PSD a răspuns că va da acest răspuns în Comitetul Executiv al partidului unde se va decide remanierea. „E foarte bine că ne exprimăm aprecierea față de un ministru sau altul, dar decizia e la Comitetul Executiv al PSD”, a spus Dragnea.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, că apreciază „în mod deosebit” activitatea ministrului Justiției, Tudorel Toader, și „e clar” că acesta nu trebuie schimbat din funcție, și că nu sunt motive de remaniere a vreunui ministru liberal-democrat.

„Nu am văzut în PSD să se discute de o remaniere, dar văd că se discută în presă”, a afirmat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu.

La remarca jurnaliștilor potrivit căreia președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat că va avea loc o remaniere guvernamentală, după referendumul din 6-7 octombrie, Tăriceanu a răspuns: „Vorbim după 7 octombrie. Dacă o să fie nevoie, vă anunțăm”.

Acesta a adăugat că niciun ministru ALDE nu are de ce să fie remaniat, în schimb ar fi utile „anumite schimbări” în Guvern.

„Cred că la nivelul Guvernului, anumite schimbări ar fi utile. În ceea ce priveşte miniştrii ALDE, nu am nicio ezitare în a vă spune că apreciez ca foarte bună activitatea lor şi nu sunt motive pentru a fi incluşi pe o listă de remaniere”, a precizat Tăriceanu.

Președintele ALDE a menționat că îl apreciază pe ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„În ceea ce îl privește pe domnul Toader, România nu a mai avut demult un ministru al Justiţiei care să aibă curajul să îşi asume responsabilităţile şi prerogativele date de lege şi de Constituţie. Dincolo de faptul că este un om cu o pregătire juridică de nivel foarte înalt, care este capabil să analizeze toate problemele pe care le avem în Justiţie legat de funcţionarea Justiţiei, de problemele legate de legislaţie, a dat dovadă de multă determinare, de mult curaj şi a pus lucrurile la punct în ceea ce înseamnă restabilirea locului puterilor în stat, echilibrul între puterile din stat şi separaţia puterilor în stat. Prin urmare, eu apreciez în mod deosebit prestaţia domnului Toader ca ministru”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat de presă dacă ar susține remanierea lui Toader, Tăriceanu a spus: „Când spun că eu îl apreciez, e clar că nu”.