Legea offshore, retrimisă parlamentului de către Iohannis, adoptată de Senat. Au fost aduse mai multe modificări: pentru producția petrolieră din Marea Neagră se aplică redevențele actuale

de C.P., I.R.     HotNews.ro
Luni, 24 septembrie 2018, 18:11 Actualitate | Politic


Plenul Senatului a adoptat luni proiectul privind legea offshore cu modificările aduse, tot luni, de senatorii PSD și ALDE în comisiile de specialitate, după ce președintele a cerut reexaminarea acestui proiect. Unul dintre cele mai importante amendamente arată că pentru producția petrolieră din Marea Neagră se aplică actualele redevențe. Un alt amendament important este că pe întreaga perioadă a acordurilor petroliere, adică zeci de ani de acum înainte, regimul de redevențe și regimul fiscal nu se vor modifica. În plus, vor putea fi deduse atât investițiile efectuate până în momentul intrării în vigoare a legii, cât și cele în curs.

Proiectul a fost adoptat cu 81 voturi "pentru", 9 "împotrivă" și 15 abțineri și va merge la Camera Deputaților, care este decizională.

Senatorul PNL Florin Câțu a afirmat că niciuna dintre cerințele șefului statului din cererea de reexaminare nu a fost îndeplinită. Citește aici cererea de reexaminare

Ce amendamente au fost adoptate, la propunerea mai multor senatori PSD (vezi aici raportul în întregime, cu toate amendamentele):

 • Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoarea a prezentei legi benficiază, pe toată perioada derulării acestora, la nivelul de redevență, cotele procentuale de redevență petrolieră, pragurile de producție brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a legii, prevederile OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare  obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificărle și completările ulterioare și ale OG 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, aprobată cu modificări și completări prin Legea 261/2013, cu modificările ulterioare, nu se aplică titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi
 • ANRM și titularii de acorduri petroliere pot încheia acte adiționale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi.
 • Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, inclusiv filialele acestora și/sau aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligați la cacularea, declararea și plata impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore.
 • Prin venit suplimentar se înțelege diferența dintre prețul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producția internă proprie din perimtretrele offshore și prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și noncasnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, înmulțită cu volumele de gaze vândute din producția internă din perimetrele offshore.
 • Impozitul asupra veniturilor suplimentare offhore se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor obținute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, așa cum acestea sunt determinate potrivit anexei 2 care face parte integrantă din prezenta lege, impozit din care se deduce valoarea ivestițiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ține seama de prețul de referință stabilit de ANRM pentru calculul redevențelor. Tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la prețul de referință. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza unei grile de prețuri, începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum.
 • Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 60% din totalul veniturilor suplimentare.
 • Regimul de redevențe și regimul fiscal nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, pe toată durata acordurilor și a prelungirilor subsecvente.
 • Valoarea investițiilor este valoarea cumulată a investițiilor în segmenul upstream, înregistrate în evidența contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare de la intrarea în vigoare a legii până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore inclusiv, precum și valoarea cheltuielilor aferente investițiilor din programele de lucrări realizate și raportate către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidența contabilă până la data intrării în vigoare a legii, din care se scade valoarea cumulată a impozitelor asupra veniturilor suplimentare offshore calculate, dar nedatorate până în luna respectivă în urma aplicării deducerii pentru investiții.
O primă formă a inițiativei legislative adoptate de Parlament era mai puțin favorabilă companiilor, în sensul că nu era înghețat regimul de redevențe și nu erau deduse investițiile de până în momentul intrării în vigoare a legii. Acea formă a fost prezentată și asumată chiar de Liviu Dragnea, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților. Companiile s-au declarat nemulțumite.

Citește aici pe larg despre parcursul legii offshoreCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2656 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  :D (Luni, 24 septembrie 2018, 19:24)

  Nevermind [utilizator]

  I-or fi cumparat la bucata sau la pachet?
 • +3 (3 voturi)    
  Ei si? (Luni, 24 septembrie 2018, 19:31)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Vr fura c\t vor putea si de aici. Pentru gasca infractionala psd+alde+udmr singurul scop este FURTUL si distrugerea statului de drept.
 • +5 (5 voturi)    
  sper sa pice naibii... (Luni, 24 septembrie 2018, 19:37)

  Foxcrawl.com [utilizator]

  la Camera Deputatilor. Cum adica redeventele sa ramana inghetate pe zeci de ani? Pai si asa sunt de cacao. Vai de capul nostru. Si se mai lauda Dragnea ca se "lupta" el cu companiile.
 • +5 (5 voturi)    
  Rusinos ! (Luni, 24 septembrie 2018, 19:46)

  Radu I [utilizator]

  Din umilinta, lipsa de demnitate, slugarnicie si prostie
  politicienii romani greu isi vor reveni. O buna parte din romani se chinuie in saracie iar politicienii se vand la pret de nimic.
 • +4 (4 voturi)    
  Sa tina minte toti Romanii ca PSD a votat legea (Luni, 24 septembrie 2018, 20:13)

  Kivek [utilizator]

  peste ani, cand unii se vor intgreba de ce ROMANIA si-a vandut resursele de GAZE ...stiti cine e astazi la guvernare sai cine are majoritatea in Parlament: PSD!

  PSD si ALDE au adoptat aceasta lege....pe ei trebuie sa-i intrebati !
 • +3 (5 voturi)    
  dacă avem noroc (Luni, 24 septembrie 2018, 20:22)

  Mazeta [utilizator]

  Nu vom fi puși de aliați să plătim privilegiul de a ne fi extrase resursele naturale.
  • 0 (0 voturi)    
   cum? (Marţi, 25 septembrie 2018, 7:42)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Îndrăznești să-l contrazici pe înțeleptul teleormănean?
   Acuși te face până și pe tine soroșist!
 • +1 (3 voturi)    
  Colonia Babuinia (Luni, 24 septembrie 2018, 20:54)

  Zummm [utilizator]

  .
 • +3 (5 voturi)    
  Dragnea - "omul Moscovei" (Marţi, 25 septembrie 2018, 6:54)

  ww [utilizator]

  Poate ca incet-incet, vom accepta cu totii pana la urma realitatea, aceea ca Romania este o colonie americano-evreiasca. Iar Inaltele Porti, atat SUA cat si UE, indiferent cat ni se pare de absurd, au avut intotdeauna in PSD o sluga de incredere care le-a pus fara sa cracneasca la dispozitie resursele acestei tari. Uitati-va numai cum "au negociat", de exemplu, subventiile primite de agricultorii romani de la UE si amintiti-va de marile jafuri gen Petrom, Bechtel, EADS, fregatele BAE Systems, retrocedari, Microsoft, mai recentele achizitii de armament etc, ca sa vedeti cine a jecmanit cu consecventa aceasta tara.
  Probabil urmeaza in curand modificari pe Codul Muncii facute de un partid "de stanga", sa vedeti atunci neo-sclavagism pe plantatiile multinationalelor. Poate atunci vom intelege cu totii cine ni i-a pus pe interlopii astia drept satrapi, si de ce nu vor fi urniti din jilturi in graba
 • +1 (1 vot)    
  Concret! (Marţi, 25 septembrie 2018, 7:08)

  Pac-pac [utilizator]

  Concret, ne puteti spune de la ce partide au fost cele 81 de voturi "pentru", 9 "impotriva" si cele 15 "abtineri"?

  Cred ca o chestie ca asta e important de retinut cu nume si prenume pentru ca acesti indivizi, in spatele anonimatului votului vor iesi in campanie in fata alegatorilor si vor minti fara rusine, uitand ca au vandut resursele tarii asemeni tarilor africane!

  De asemenea, foarte interesante ultimele paragrafe: O primă formă a inițiativei legislative adoptate de Parlament era mai puțin favorabilă companiilor, în sensul că nu era înghețat regimul de redevențe și nu erau deduse investițiile de până în momentul intrării în vigoare a legii. Acea formă a fost prezentată și asumată chiar de Liviu Dragnea, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților. Companiile s-au declarat nemulțumite.

  Si daca acele companii au fost nemultumite, ce?
  De ce a fost nevoie sa le multumeasca Dragnea si cei 81 de hoti?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by