Mai mulți parlamentari PSD și ALDE au depus la Senat o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind diminuarea risipei alimentare, prin care operatorii economici, cum ar fi hypermarketurile, vor beneficia de facilități fiscale dacă transferă alimente prin donare, transmite Mediafax.

In supermarketFoto: Hotnews

„Operatorii economici care transferă alimente prin donare, în baza prezentei legi, beneficiază de facilități fiscale, așa cum sunt acestea reglementate de prevederile art 25 (4), litera c, pct 4-7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, arată articolul modificat în proiectul de lege.

Articolul 25 din Codul fiscal menționat de inițiatori face referire, la alineatul (4), la "cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, precum și taxa pe valoarea adăugată aferentă, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor titlului VII. Aceste cheltuieli sunt deductibile pentru cazul în care stocurile/mijloacele fixe amortizabile se înscriu în oricare dintre următoarele situații: au termen de valabilitate/expirare depășit, potrivit legii".

În legea în vigoare, articolul 3 arăta astfel: „(1) Direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, provenite din donații sau sponsorizări, se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuți la art. 2 alin. (2) lit. c), acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final”.

Inițiatorii proiectului de lege, deputații ALDE, Florica Calotă și Toma Petcu, dar și deputatul PSD, Neculai Iftimie, argumentează că modificările aduse Legii privind diminuarea risipei alimentare au ca scop corelarea acestui act normativ cu prevederile Codului fiscal.

„Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, reglementează tratamentul fiscal al cheltuielilor aferente alimentelor destinate consumului uman, subproduselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal, dacă transferul/eliminarea, direcționarea se efectuează potrivit prevederilor legale privind dimminuarea risipei alimentare, oarecum și în ceea ce privește bunuri al căror termen de valabilitate/expirare este depășit potrivit legii. Astfel, pentru determinarea rezultatului fiscal aceste cheltuieli sunt integral deductibile, potrivit prevederilor (..) din Codul fiscal”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Proiectul pentru Legea privind diminuarea risipei alimentare a fost înregistrat în procedură de urgență, pe 20 septembrie, la Senat, primă cameră sesizată, for decizional pentru propunerea legislativă fiind Camera Deputaților.