​USR acuză Primăria Arad că vineri se depășește termenul legal de 15 zile lucrătoare pentru validarea a 21.000 de semnături pentru inițiativa cetățenească #Fără Penali în Funcții Publice. Senatorul USR de Arad Adrian Wiener a declarat, pentru HotNews.ro, că fără semnăturile din Arad validate, întreaga campanie #Fără Penali în Funcții Publice este în pericol să nu poată fi înregistrară la Parlament, deoarece "ne bazam că Aradul va fi unul dintre cele 21 de județe în care am strâns peste 20.000 de semnături". Reprezentanții USR nu știu, în acest moment, dacă au un județ "de rezervă" pentru a putea înregistra inițiativa la Parlament.

HotNews.roFoto: Hotnews

Contactat de HotNews.ro, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a afirmat că semnăturile ar urma să primească vineri după-amiază validarea din partea instituției pe care o conduce și susține că USR va avea timp să depună semnăturile la Parlament.

De cealaltă parte, senatorul USR de Arad Adrian Wiener spune că "Dacă se validează astăzi la ora 16:00 sau mai târziu, când le mai transportăm la București și le depunem la Parlament?"

Gheorghe Falcă a ținut să sublinieze că este unul dintre semnatarii inițiativei #Fără Penali în Funcții Publice, însă USR Arad a acuzat de mai multe ori Primăria condusă de Gheorghe Falcă, pe parcursul campaniei de strângere a semnăturilor, de șicane făcute membrilor partidului și voluntarilor care au strâns semnături.

Potrivit primarului Gheorghe Falcă, USR a depus în două tranșe semnăturile pentru #Fără Penali în Funcții Publice la Primăria din Arad: prima tranșă, de 15.000 de semnături, a fost depusă în urmă cu 21 de zile lucrătoare, iar cea de a doua, de peste 5.000 de semnături, pe data de 31 august, adică acum 15 zile lucrătoare, termenul legal urmând să fie depășit vineri, în cazul în care semnăturile nu vor fi validate.

"A doua tranșă nici măcar nu ar fi o problemă, sunt doar 5.000 de semnături. Problema mare este că prima tranșă, pentru care termenul de validare a expirat vinerea trecută. Erau 15.000 de semnături, iar cu cele 8.000 din județ, toate validate la timp, săreau bine de 20.000", mai spune Adrian Wiener.

Legea nr. 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni prevede că "Termenul de atestare este de cel mult 15 zile lucrătoare de la înregistrarea dosarului la primărie. După atestare lista de susţinători nu mai poate fi contestată."