​USR a depus joi la Parlament o primă tranșă de 335.000 de semnături pentru inițiativa cetățenească Fără Penali, urmând ca restul până la 1 milion să fie depuse în zilele următoare. Potrivit unui comunicat de presă, o parte dintre primari au refuzat să predea dosarele cu semnăturile validate în termenul de 15 zile, USR acuzându-i de încălcarea legii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre semnăturile validate, depuse la Parlament, sunt din județe precum Cluj (39.000), Dolj (24.000), Sibiu (25.000), Timiș (32.000), Vaslui (25.000), potrivit unui comunicat de presă.

Președintele USR Dan Barna a declarat că 23 de județe au depășit pragul de 20.000 semnături.

După depunerea tuturor semnăturilor, acestea vor ajunge la Curtea Constituțională, urmând ca inițiativa cetățenească de modificare a Constituției să intre in circuit parlamentar, și ulterior să fie organizat referendumul.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."

USR amintește faptul că va depune plângeri penale "pe numele tuturor primarilor care au comis abuzuri și au anulat semnături interpretând discreționar legea ori încălcând-o cu bună știință."

"Semnăturile celor 6.000 de constănțeni care au fost anulate în mod abuziv, fără nicio explicație, își vor găsi dreptatea în justiție. De asemenea, la Maglavit, județul Dolj, primarul a invocat nerespectarea GDPR pentru invalidarea semnăturilor, un motiv fantezist deoarece acest regulament nu se aplică inițiativelor cetățenești de modificare a Constituție. Plângere penală a fost depusă și pe numele primarului Ciolan Emilian din comuna Dărmânești, județul Argeș pentru că a agresat fizic unul dintre membrii USR, dar și pe numele polițistului local Gavril Alexandru, de la primăria Suceava, care l-a agresat fizic și verbal pe deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel" se arată în comunicat.