Comisia de politică externă a Senatului a votat, luni, cu 6 voturi "pentru" și 4 împotrivă, trimiterea unei scrisori ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, pentru a analiza oportunitatea rechemării lui George Maior din funcția de ambasador al României în SUA.

George MaiorFoto: MAE

"După întâlnirea cu George Maior, ambasadorul României în Statele Unite, care a fost prezent săptămâna trecută la invitația Comisiei pentru a prezenta anumite puncte de vedere în legătură cu activitatea domniei sale și mai ales în legătură cu activitatea din ultima perioadă, am formulat o scrisoare. Această scrisoare am adresat-o ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. Scrisoare este, sigur nu o s-o dăm publicității, ea trebuie citită de domnul ministru. Dacă dumnealui va dori să o facă publică, atunci poate să o facă publică. În această scrisoare am făcut o argumentație. Ea a fost realizată pe baza unui raport făcut de un raportor, domnul Călin Popescu Tăriceanu, și a fost adoptată de comisie cu șase voturi pentru și patru abțineri", a declarat senatorul PSD, Cristian-Sorin Dumitrescu, la finalul ședinței Comisiei de politică externă a Senatului, potrivit Mediafax.

Acesta a citit și ultima propoziție a solicitării Comisiei adresată MAE, în care parlamentarii cer ministerului să analizeze și să stabilească în ce măsură mai este oportună menținerea lui George Maior în funcție.

"Ceea ce pot să vă spun este fraza finală a acestei informări, la care am atașat și raportul domnului ambasador și stenogramele discuțiilor care au avut loc cu acest prilej. «Comisia de politică externă a Senatului se așteaptă ca la nivelul MAE să aibă loc o analiză menită a stabili măsura în care menținerea mandatului de ambasador în SUA al domnului George Maior se mai identifică și mai este utilă intereselor României și parteneriatului strategic româno-american. Aceasta este poziția Comisiei în urma audierii.»", a conchis Dumitrescu.

George Maior a fost audiat miercurea trecută, în Comisia pentru politică externă a Senatului. În cadrul ședinței, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.