Președintele PMP Eugen Tomac a transmis o scrisoare deschisă președinților PNL și USR în care le solicită acestora să depună "acum" o moțiune de cenzură împotriva guvernului ca urmare a violențelor din 10 august. Tomac afirmă că PMP a redactat deja o moțiune, pe care cei de la USR și PNL nu ar fi dorit să o semneze.

Eugen TomacFoto: cdep.ro

UPDATE 15.19 Răspunul lui Orban, într-o conferință de presă:

"O să avem o prima evaluarea la sfârșitul săptămânii cu optiunile existente la nivelul parl. Moțiunea nu trebuie transformată într-o competiție între forțele opoziției, care vrea sa depuna mai repede, ci trebuie să hotărâm de comun acord care este momentul cel mai favorabil. Dl Tomac oricand doreste poate sa discute cu mine, am facut deja o prima evaluare care arată că mai este nevoie de sprijin substantial. Altfel riscăm să reunim PSD-ul."

Ce spune Tomac în scrisoarea adresată lui Ludovic Orban și Dan Barna:

"Mineriada din 10 august și modul catastrofal în care Guvernul Dăncilă a gestionat criza pestei porcine sunt, pe lângă multe altele, motive mai mult decât suficiente pentru a scoate din Palatul Victoria cel mai prost cabinet de miniștri.

Am redactat, în acest sens, o moțiune de cenzură pe care am prezentat-o public. Pot accepta faptul că nu ați dorit să o semnați, fiind inițiată de PMP, deși noi am susținut fără rezerve toate demersurile opoziției din ultimii doi. Și atunci când PNL a inițiat moțiuni împotriva guvernelor conduse de Dragnea, și atunci când USR a fost inițiator.

Dincolo de orice calcule politice însă, discutăm despre România și despre destinele a milioane de români, umiliți zi de zi prin acțiuni iresponsabile ale instituțiilor statului. Acestea, orbite de lupte și interese politice diverse, au ajuns să acționeze împotriva propriilor cetățeni, așa cum a făcut Ministerul de Interne prin plângerea penală total absurdă a Jandarmeriei Române, acuzând o lovitură de stat.

Fac apel la domniile voastre spre a strânge rândurile și a depune, împreună, în numele întregii opoziții, o moțiune de cenzură împotriva acestui guvern condus de un om care nu are decât un singur plan: să distrugă totul pentru propria salvare!

Acum este momentul cel mai potrivit. Mâine va fi prea târziu!

România are nevoie de un alt Guvern. Romanii așteaptă acțiune, nu justificări!"

Orban a anunțat la începutul lunii că va depune o moțiune de cenzură și săptămâna trecută PNL a desemnat și o echipă de negociatori, formată din 11 liberali. În aceeași zi în care liderul PNL a făcut anunțul privind intenția depunerii unei moțiuni, Eugen Tomac a anunțat că PMP are deja redactată o astfel de moțiune.