Președintele Comisiei de Control SRI, Claudiu Manda, a declarat că directorul SRI, Eduard Hellvig, a informat joi comisia parlamentară că instituția pe care o conduce a făcut prima informare cu privire la pericolul pestei porcine în iunie 2016, aceasta ajungând la premier, miniștri și ANSVSA.

Claudiu MandaFoto: Agerpres

"Un al treilea subiect a fost legat de pesta porcină africană apărută la porci mistreți. Dacă SRI avea atribuții, și-a făcut treaba și a informat beneficiarii. Răspunsul a fost că intra în zona competenței SRI. Conducerea SRI ne-a informat că prima informație pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Anunțau că exista riscul să apară peste porcină africană. Informările au fost la nivel de premier, miniștri, ANSVSA. Informări au fost făcute structurilor locale și centrale. Primul focar de infecție a fost descoperit în iulie 2017, undeva la Satu Mare. SRI și-a executat misiunea pe care o avea de a informa beneficiarii legali despre acest pericol. Au informări în sensul pericolului la rumegătoarele mici", a declarat Claudiu Manda, la finalul audierii lui Eduard Hellvig, citează Mediafax.

Potrivit celor mai recente date, pesta porcină africană s-a răspândit în 207 localități din 12 județe, cumulând un număr total de 898 de focare și 57 de cazuri la mistreți. La nivel național au fost sacrificați 232.722 de porci, conform ANSVSA.

  • Claudiu Manda: SRI a informat că există pericolul ca în România să ajungă un alt virus, la oi

Președintele Comsiei parlamentare pentru controlul SRI, Claudiu Manda, a mai declarat joi seară că directorul Serviciului, Eduard Hellvig, a informat că există pericolul ca în România să ajungă un alt virus, pe lângă cel al pestei porcine africane, și anume unul care să afecteze rumegătoarele mici, cum ar fi oile, notează Mediafax.

"Există pericolul unui alt virus, în ceea ce privește micile rumegătoare. În acest context, am întrebat dacă există informări, au spus că există, că au preocupări și a rămas ca în perioada imediat următoare să ne parvină de la SRI o informare dacă și pe cine au informat în acest sens. A fost o discuție cu SRI că, în afară de pesta porcină africană, poate să ajungă și un alt virus în România, la rumegătoarele mici, oi, care poate să afecteze zona zootehnică din România", a afirmat Manda.