Președintele USR, Dan Barna, a declarat joi că se încearcă sabotarea campaniei "Fără penali în funcții publice", oamenii care au semnat inițiativa fiind sunați și amenințați de către primarii PSD pentru a le solicita să nege sau să își retragă semnăturile, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Campania <> se află în faza de validare a semnăturilor la primării și realitatea este că această campanie afectează în mod direct foarte mulți oameni din clasa politică și dacă inițial a fost acel dispreț pentru că era convinși că campania nu va avea succes, în momentul în care s-a trecut de un milion de semnături și acestea au ajuns la primării, asediul asupra campaniei continuă prin agresiune, prin violențe și prin diverse tertipuri. Practic, cetățenii sunt sunați în acest moment de către unii dintre primarii PSD pentru a fi amenințați, chemați să își retragă semnăturile sau să nege semnăturile. Amenințătile pornesc de la retragerea ajutorului social sau de la diverse alte pârghii pe care știm foarte bine că în mediul rural primarii le au asupra oamenilor și sunt teme pe care noi le considerăm foarte grave", a afirmat președintele USR, Dan Barna, în Parlament.

Acesta a dat exemple de județe în care se încearcă sabotarea campaniei prin amenințări.

"În județele - Olt, Dolj - avem câteva exemple. În comuna Orodel spre exemplu primarul a amenințat că îi va verifica pe toți și se va răzbuna. În comuna Brabova de față cu voluntarii care strângeau semnături, oamenii au fost sunați și luați la întrebări că de ce au semnat, în comuna Ileanda din județul Sălaj, s-au luat la rând cetățenii de pe liste și au fost verificați, iar unei doamne care a confirmat că a semnat i-au spus că îi vor anula semnătura pentru că nu a trecut și al doilea prenume, deși legea nu prevede lucrul acesta.

Modalitățile de încercare de sabotare a acestei campanii sunt diverse. Avem o echipă de avocați la sediu. Încurajăm toți cetățenii care sunt sunați de primărie și li se cere să nege semnătura sau să o retragă să ia legătura cu noi. Într-una dintre comune vor să transmită dosarul la poliție pentru a bloca validarea tuturor celorlalte, pe o semnătură despre care cineva spune că nu își amintește să o fi făcut. Genul acesta de sabotaj se încearcă", a adăugat Barna.

Barna anunța pe 21 august, pe Facebook, că a strâns un milion de semnături pentru iniţativa civică "Fără Penali în funcţii publice". Deputatul USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat pentru MEDIAFAX că iniţiativa ar trebui să ajungă în Parlament până pe 21 septembrie.