​Doi deputați PNL au depus un proiect de lege prin care alocațiile pentru copiii de peste doi ani să ajungă la 150 lei pe lună, adică o creștere de 80% față de prezent, iar cea pentru copiii de până în doi ani să ajungă la 300 lei.

Robert SighiartauFoto: cdep.ro

Ce prevede proiectul depus la Camera Deputaților:

"Cuantumul alocației de stat pentru copii se stabilește în raport cu indicatorul social de referință, denumit în continuare ISR (în prezent 500 lei - n.r.), după cum urmează:

a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap), începând cu 1 ianuarie 2019;

b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1alin. (3), începând cu 1 ianuarie 2019".

Inițiativa a fost semnată de deputații liberali Robert Sighiartău și Dumitru Mihăilescul. Această se află la Camera Deputaților și va intra în dezbatere publică. Senatul este camera decizională.

"România se află, din nefericire, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința cuantumului alocației pentru copii. Dacă în majoritatea acestor state alocația pornește de la peste 100 de euro, în România copiii primesc echivalentul a 18 euro pentru fiecare copil, o sumă care nu acoperă decât într-o foarte mică măsură necesitățile unui copil.

În ultimii ani, această sumă de bani a rămas neschimbată, dar nu același lucru putem spune despre valoarea ei, care este în realitate mai mică, ținând cont de faptul că avem o inflație mare și o creștere a prețurilor pe măsură" afirmă Sighiartău, secretar general al PNL, într-un comunicat de presă.