Ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea este deja redactată dar există în continuare problema cu asumarea acesteia la nivel guvernamental, au declarat pentru Hotnews.ro surse politice. Mai exact, în momentul de față nimeni nu dorește să-și pună semnătura ca inițiator pe textul ordonanței.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ultimele zile a fost vehiculată informația potrivit căreia Liviu Dragnea ar dori înlocuirea temporară a șefei Secretariatului General al Guvernului, Andreea Lambru, numită din partea ALDE, cu deputatul Eugen Nicolicea (PSD), care să-și asume avizarea proiectului. Surse guvernamentale spun că este puțin probabil ca această idee să fie pusă în practică. De altfel, Liviu Dragnea ar căuta de mai mult timp o persoană din PSD care să ocupe această funcție, însă nu a reușit să găsească pe cineva care să asume decizii controversate.

"Varianta înlocuirii șefei de la SGG ar deteriora relația cu partenerii de Coaliție. La ministerul Justiției nu există încă un consens. Ar mai există și varianta de modificare a legii privind dreptul de a iniția OUG în Guvern. Sunt mai multe soluții luate în calcul dar, deocamdată ordonanța așteaptă ", au explicat surse politice, pentru Hotnews.ro.

În interiorul PSD există o tensiune pe acest subiect având în vedere că mulți lideri social-democrați așteaptă actul normativ. Modul de asumare al acestuia este o reală problemă iar conducerea PSD caută soluții.

"Grațierea nu poate fi trecută prin Parlament pentru că majoritatea este fragilă și există un mare risc să pice, în Guvern nimeni nu vrea să semneze. Situația este foarte tensionată”, au explicat sursele citate.

Un o altă sursă din PSD a declarat că știe că „ar exista acest proiect” de OUG dar nu crede că se va ajunge ca acesta să fie publicat în Monitorul Oficial deoarece „le e teamă și celor de acolo”. Chiar și „cei corecți” și care consideră oportună o OUG privind amnistia și grațierea se pronunță pentru o formă legală, respectiv un proiect asumat de Ministerul Justiției, nu de Secretariatul General al Guvernului, a precizat această sursă.

Presiunea asupra liderului PSD, Liviu Dragnea, crește iar atacurile la adresa acestuia încep să devină publice. Gabriela Firea a făcut un apel către social-democrați că orice invenție juridică privind grațierea și amnistia ar putea duce PSD în haos și este nevoie să se respecte legile.

"În principiu, nu sunt împotriva niciunei legi, din niciun domeniu, nici măcar grațiere și amnistie, dar totul trebuie să fie în deplină legalitate, astfel încât să nu compromitem România, întreaga echipă guvernamentală și PSD să iasă rușinos din istorie. Nu m-am opus, dacă este legal, consolidat juridic, dar nu suntem de acord cu fanteziile, improvizațiile juridice care înțeleg că se pun la cale", a declarat Gabriela Firea miercuri, într-o conferință de presă.