Președintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda, a declarat marți că fostul director al Serviciului Român de informații, George Maior a spus la audierea că există ofițeri acoperiți în presă care sunt folosiți inclusiv pentru „contra-propagandă”. Ambasadorul României în SUA este audiat pentru a doua oară în comisia parlamentară de control a SRI, după discuțiile de peste 6 ore din luna februarie atunci când a fost solicitat să dea detalii despre activitatea Serviciului Român de Informații din vremea mandatului său.

Claudiu MandaFoto: Agerpres

„Domnul Maior a fost întrebat de ce înseamnă ofiţeri acoperiţi în presă, a spus că există, nu a vrut să dea nume sau număr. Este clar că avea ofiţeri acoperiţi în diferite zone de activitate, în afară de politică și justiție. Nu vreau nici eu să detaliez mai mult ce înseamnă noţiunea de ofiţeri acoperiţi şi misiunile acestora, singurul lucru care mi s-a părut un pic de analizat la nivelul comisiei, a spus că aceştia sunt folosiţi şi pentru contra-propagandă", a declarat, președintele comisiei de control al activității SRI.

Manda a mai spus că membrii comisiei de specialitate vor verifica declarațiile lui Maior și că rămâne că vadă "cum se desfăşoară aceste misiuni de contra-propagandă şi pentru ce propagandă se face contra-propagandă".

De precizat este că fostul șef SRI a fost audiat de către comsia de specialitate a Parlamentului pe tema protocolului semanat între instituția pe care o conducea și Agenția Națională de Integritate.

Claudiu Manda a subliniat că nu s-a discutat despre afirmațiile lui Gorge Maior la adresa scrisorii avocatului lui Donald Trump, Rudolph Giuliani. „Nu am avut deloc în intenție și nici nu am discutat de tema afirmațiilor domniei sale legate de scrisoarea venită de la dl Giuliani. Ne-a interesat să discutăm elemente care vizează activitatea dl George Maior când era directorul SRI", a spus președintele Comisiei parlamentare de control a SRI, senatorul Claudiu Manda (PSD), după aproximativ patru ore de audiere a fostului director SRI George Maior.

Manda a explicat, referitor la tema audierii, că George Maior a confirmat că îl cunoștea vag pe Horia Georgescu, directorul ANI în aceea perioadă.

"Au fost o serie de afirmații care îl contraziceau pe Maior după prima audiere și am dorit să le lămurim la comisie. Dl Horia Georgescu ne spunea că relația dintre cei doi a fost apropiată, de prieteni, ca au mers împreună la diferite evenimente, dl Maior ne-a spus în comisie că îl cunoștea vag. Acesta a fost primul subiect pe care l-am discutat. Dl George Maior ne-a spus acum că îl cunoștea foarte vag, nu vag, dar a confirmat cele trei întâlniri pe care le-a avut după ce n-a mai fost directorul SRI, una acasă la dl Horia Georgescu, una la un restaurant în București și încă una la sediul ANI când dl Georgescu era director. Nu a vrut să detalieze foarte mult contextul discuțiilor", a susținut Manda la finalul audierii lui George Maior.

Ambasadorul României în SUA este audiat pentru a doua oară în comisia parlamentară de control a SRI, după discuțiile de peste 6 ore din luna februarie atunci când a fost solicitat să dea detalii despre activitatea Serviciului Român de Informații din vremea mandatului său.