Ambasadorul României în SUA, George Maior, fost șef al Serviciului Român de Informații, va fi audiat marți la comisia parlamentară de control al SRI, după ce în aprilie la aceeași comisie a fost audiat Horia Georgescu, și ca urmare a acelei audieri, președintele comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat că Maior mințise într-o audiere precedentă.

George MaiorFoto: Facebook/ Ambasada Romaniei in SUA

"Pot să va confirm că va veni. Dl Maior este în țară până la dată de 5 sept de aceea am și programat această ședință. Avem lucruri de lămurit, știe și dumnealui, în urmă audierii dlui Horia Georgescu. Cred că este o ocazie să lămurească aspectele care îl vizează. Sigur că aveam un element foarte clar - atunci când a fost întrebat care era relația cu Horia Georgescu și a spus că se știau vag, ceva de genul ăsta a fost explicația, iar dl Horia Georgescu a venit ulterior și ne-a spus că se vizitau, a fost acasă la domnia să, ne-a arătat și niște SMS-uri. Însă sunt și alte lucruri din ceea ce a spus dl Horia Georgescu. Așteptăm și punctul de vedere al dlui Maior și vom trage o concluzie", a declarat Claudiu Manda într-o intervenție la Antena 3.

În aprilie, Horia Georgescu, fost șef al ANI, a fost audiat la Comisia SRI.

"Audierea domnului Georgescu a venit ca urmare a afirmaţiilor făcute în spaţiul public de dl Georgescu, după audierea domnului Maior. Primul subiect a fost legat de relaţia domnului Maior cu domnul Horia Georgescu. În prima audiere, domnul Georgescu ne spunea că a avut o relaţie foarte apropiată, îl considera chiar prieten, iar domnul Maior ne-a spus că îl cunoştea vag. După ce am discutat astăzi cu domnul Horia Georgescu considerăm că domnul Maior ne-a minţit. Credem că sunt destul de multe lucruri pe care ar trebui să le discutăm în continuare cu domnul Maior. N-are cum să se cunoască vag persoane care s-au întâlnit la sediul SRI, la sediul ANI, la restaurant sau la domnul Horia Georgescu acasă. Domnul Horia Georgescu ne-a spus aceste lucruri şi ne-a adus şi probe în acest sens", a declarat atunci Manda, potrivit Mediafax.

Întrebat care ar fi proba prezentată de Horia Georgescu care să ateste că fostul şef al SRI, George Maior, minte, Claudiu Manda a răspuns: "În acest moment prima referire de la care am plecat, inclusiv referirea în spaţiul public a domnului Horia Georgescu, a fost că că îl cunoştea vag. Noi considerăm sau eu consider, nu este încă în acest moment n-am supus încă la vot o decizie, dar toate lumea a înţeles din discuţie aceasta că nu poţi să spui despre cineva pe care îl cunoşti vag că te duci acasă la persoana respectivă să discuţi. Georgescu a adus o serie de materiale, sms-uri care arată când se întâlneau, unde se întâlneau şi lucruri de genul acesta."

Pe 27 februarie, George Maior, fost şef al SRI şi actual ambasador în SUA, a declarat,marţi, după o audiere de şase ore în Comisia de Control al SRI, că a răspuns tuturor întrebărilor şi că unele au făcut referire la relaţia SRI-Justiţie.

"A fost o discuţie interesată, detaliată, cu mesaj general. Reiterez ideea privind legalitatea faptelor şi felul în care s-a transformat Serviciul într-o insituţie puternică a statului român şi faptul că mi-am îndeplinit mandatul. Au fost întrebări legate de relaţia Serviciului cu Justiţia, dacă anticorupţia este o problemă de securitate naţională, aşa cum a fost definită de CSAT, de întâlnirile cu membri ai Guvernului şi oameni politici, de oameni care au venit la comisie în legătură cu presa", a declarat Maior atunci.

Audierea lui Maior vine în contextul în care Liviu Dragnea a anunțat sâmbătă că premierul îi va cere ministrului de externe să demareze procedura de rechemare în țară a ambasadorului, pe care PSD-ALDE îl consideră responsabil de protocoalele încheiate pe vremea când era director SRI. Declarația a fost făcută și ca urmare a reacției lui Maior la scrisoarea lui Rudolph Giuliani.

Maior a spus că scrisoarea nu este altceva decât rezultatul unei acțiunii de lobby din partea unor persoane care au probleme cu justiția. Giuliani a recunoscut ulterior că a fost plătit pentru a semna scrisoarea respectivă, adresată președintelui Iohannis, în timp ce Departamentul de stat al SUA a transmis că ea nu reprezintă punctul de vedere al Washingtonului și că îi încurajează pe români să continue lupta anticorupție.

MAE a transmis că poziția lui Maior nu reprezintă ministerul și l-ar fi chemat să dea explicații. Maior a precizat că nu a primit nicio invitație oficială.