Camera Deputaților și Senatul și-au votat luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, componența fiecărui birou permanent, existând unele schimbări față de sesiunea precedentă.

ParlamentulFoto: Hotnews

Astfel, conducerea Senatului este formată din: preşedinte - Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), vicepreşedinţi - Doina Elena Federovici, Adrian Ţuţuianu şi Claudiu Iulian Manda (PSD) şi Alina Gorghiu (PNL), secretari - Ion Ganea şi Marian Pavel (PSD), Mario Oprea (PNL) şi Nicu Fălcoi (USR) şi chestori - Emilia Arcan şi Nicolae Marin (PSD), Cornel Popa (PNL) şi Tanczos Barna (UDMR).

Conducerea Camerei Deputaților este alcătuită din: președinte - Liviu Dragnea, vicepreședinți - Florin Iordache, Carmen Mihălcescu şi Eugen Nicolicea (PSD) și Marilen Pirtea (PNL), secretari - Mircea Drăghici şi Georgian Pop (PSD), Cristian Buican (PNL) și Iulian Bulai (USR), chestori - Marcel Ciolacu (PSD), Seres Denes (UDMR), Andrei Gerea (ALDE) și Dragos Zisopol (minorități naționale).

Repartizările au creat și nemulțumiri.

PMP nu a primit nicio funcţie în Biroul permanent, iar liderul grupului parlamentar de la Camera Deputaţilor, Eugen Tomac, a protestat. "Deja este a treia sesiune în care grupul nostru nu deţine nicio funcţie în Biroul permanent. Este o decizie incorectă", a spus Tomac, potrivit Agerpres.

La Senat, liderul grupului USR, Vlad Alexandrescu, şi-a exprimat nemulţumirea că în această sesiune Uniunii i-a revenit o funcţie de secretar, şi nu una de vicepreşedinte ca în sesiunea anterioară, deşi grupul are acelaşi număr de senatori.

"Nu vedem niciun motiv pentru care am fost retrogradaţi, avem acelaşi număr de senator. Suntem al treilea partid parlamentar din România şi solicităm, în continuare, funcţia de vicepreşedinte", a declarat Alexandrescu. El a susţinut că la începutul legislaturii ar fi existat o înţelegere ca pentru două sesiuni, USR să aibă câte două funcţii în Biroul permanent.

Liderul grupului USR din Senat, Şerban Nicolae, a susţinut însă că în şedinţa Comitetului liderilor nu a fost consens la "repartizarea funcţiilor", dar, cu toate acestea, algoritmul a fost respectat. Nicolae a respins ipoteza existenţei unei înţelegeri pentru unele mai multe funcţii în Biroul permanent atribuite în unele sesiuni unui anumit grup parlamentar.

"Nu există o ierarhizare a funcţiilor în Biroul permanent. (...) Nu există voturi mai importante şi mai puţin importante în Biroul permanent. (...) Funcţia de secretar nu este inferioară sau superioară celorlalte funcţii în Biroul permanent", a afirmat Şerban Nicolae, citat de Agerpres.